Krkobabić: Prazna sela izazov za bezbednost zemlje

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jun.2017, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić: Prazna sela izazov za bezbednost zemlje

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je danas u Leskovcu da od 4.700 sela u Srbiji njih 1.200 lagano nestaje i da će zato biti promovisan novi koncept regionalnog razvoja.

Krkobabić je rekao i da rubna područja i prazna sela predstavljaju ozbiljan izazov za nacionalnu bezbednost zemlje.

"Preti nam opasnost da u Nišu, Beogradu ili Novom Sadu imamo celokupno stanovništvo Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Tome moramo da stanemo na put", izjavio je Krkobabić na sastanku sa predstavnicima Jablaničkog okruga i opština i zadruga iz tog okruga.

On je rekao "da će Vlada Srbije u naredne tri godine promovisati novi koncept regionalnog razvoja Srbije koji ima i punu podršku Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti".

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije formiraće ove godine Nacionalni savet za regionalni razvoj u kojem će se nalaziti ljudi iz ministarstava i ustanova.

On je istakao da program revitalizacije zadrugarstva, u okviru novog koncepta regionalnog razvoja, podrazumeva revitalizaciju postojećih ili osnivanje 500 novih zadruga u naredne tri godine.

"Za revitalizaciju zadruga namenjeno je 25 miliona evra iz državnog budžeta što će biti najveći iznos uložen u selo u poslednjih 100 godina", rekao je Krkobabić.

Za osnivanje novih zadruga, dodao je Krkobabić, biće izdvojeno 50.000 evra, a 100.000 evra biće uloženo u one zadruge koje već postoje.

Naglasio je i da "nijedna suma neće biti odobrena ukoliko se za to ne dobije saglasnost lokalne samouprave".

"Opštine će imati značajnu ulogu u oživljavanju zadruga, one će obezbediti logistiku, administrativno-tehničke poslove, poslovni prostor", kazao je Krkobabić.

Istakao je da će novac biti uložen za nabavku mini sušara, mlinova, osnovnog stada, krupne mehanizacije i druge opreme koja doprinosti stvaranju nove vrednosti.

"U zadrugama će biti zaposleni mladi stručnjaci a njihove zarade ići će na teret države", izjavio je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, osnivanjem zadruga vlasnici malih gazdinstava imaće priliku da organizovano izađu na tržište i izbegnu prekupce i nakupce.

"Ovo je briga o 685.000 gazdinstava i 1,4 miliona stanovnika Srbije koji žive i rade od zemlje i malih poseda", istakao je Krkobabić.

On je rekao da je ove godine poslovni bilans predalo 1.100 zadruga i ti bilansi pokazuju da stanje u njima nije najbolje mada ima i izuzetaka.

Krkobabić i načelnik Jablaničkog upravnog okruga Božidar Stojiljković su obišli zadrugu "Zelenu zvezdu" u selu Vinarcu i gazdinstvo tamnošnjeg mladog poljoprivrednika Ivana Stankovića.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.