Krkobabić: I ove godine novčano podstičemo nove zadruge

Izvor: JužneVesti.com, 17.Jul.2019, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krkobabić: I ove godine novčano podstičemo nove zadruge

Novoosnovani i stari zadrugari mogu se, do 15. avgusta, prijaviti za bespovratna sredstva za nabavku opreme i poboljšanje poslovanja, dok je konkurs za složene zadruge otvoren do 1. septembra. Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić rekao je u Leskovcu da je plan da se formiraju nove zadruge i poboljša poslovanje poljoprivrednika.

Nove zadruge mogu računati na do 7,5 miliona dinara podrške, kaže Krkobabić, dok stare zadruge mogu dobiti do 15 miliona dinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << a složene do 60 miliona dinara.

Ovo je šansa da naši domaćini konkurišu. Mi ćemo u narednom periodu odobriti preko 600 miliona dinara. Po našoj proceni, očekujemo da će 60 zadruga u 60 sela dobiti podsticajna sredstva - kaže Krkobabić.

U prethodne 2 godine je u Srbiji formirano 474 zadruge, a ovaj podatak, kaže Krkobabić, znači da su poljoprivrednici shvatili da bez udruživanja ne mogu dugoročno opstati.

Širom Srbije imamo fabrike pod vedrim nebom, povrtnjake, voćnjake, a naši domaćini se udružuju, jer samo tako mogu i opstati na tržištu i imati kvalitet, količinu i konstantnu proizvodnju - kaže Krkobabić.

Najveći problem u leskovačkom kraju su usitnjene parcele, jer je veličina u proseku 2,5 hektara, zbog čega je važno uraditi komasaciju i ukrupnjavanje.

Inače, na teritoriji Jablaničkog okruga postoji pedesetak zadruga, od čega je 19 formirano u prethodne 2 godine.

Krkobabić je danas u poseti Leskovcu, a nakon predstavljanja programa bespovratnih sredstava, posetio je zemljoradničku zadrugu "Gradac voće" iz Gradašnice.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.