Kriza produžila život vašarištu

Izvor: Politika, 21.Sep.2009, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza produžila život vašarištu

I ovogodišnji šabački vašar održava se na prostranoj poljani kraj Save, jer slovenački investitori nisu izgradili hale pod čije svodove je najveće okupljanje te vrste u zapadnoj Srbiji trebalo da bude preseljeno

Šabac – Čuveni šabački, malogospojinski vašar okupio je i ove godine na desetine hiljada posetilaca, potvrdivši epitet najveće narodne svetkovine u zapadnoj Srbiji. Naruku mu je išlo lepo vreme, pa je reka ljudi iz Mačve, Pocerine, Rađevine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ali i iz Beograda, Niša, Čačka, Užica, Leskovca, Novog Pazara, Vranja, Novog Sada, Subotice, Republike Srpske i Crne Gore počela da se u Šabac sliva još od četvrtka.

Iako su lokalne vlasti najavljivale selidbu manifestacije u sajamske hale, ekonomska kriza omela je slovenačke investitore da počnu planirane radove u takozvanoj severozapadnoj radnoj zoni, pa je vašar kao i do sada održan na prostranoj poljani pored Save, zvanoj Mihailovac, starom trkalištu Drinskog kola jahača kneza Mihaila Obrenovića.

– Eto, bar neka korist od krize, spasla je tradiciju vašara – reče nam u prolazu poznati šabački aforističar i pisac satirične proze Jovan Rukavina.

Na četrdesetak hektara vašarišta, već od ulaza, levo i desno, ređaju se prodavci igračaka, slatkiša, raznih kućnih potrepština, ringišpili, luna-parkovi... Došle su i kazandžije iz Valjeva, pinteri iz Kruševca, kovači iz Bele Palanke...

Na vašaru se može pazariti gotovo sve – od poljoprivrednih alatki i tehničke robe, preko nameštaja i tepiha do garderobe svih boja, dezena i kvaliteta.

– Jeftinije je nego u Beču – tvrdi nam bakica koja polovne kožne mantile i bunde prodaje po ceni od 20 do 60 evra. Nošeni kaputi ovde se mogu kupiti i za 300 dinara.

U srcu vašara nalazi se „zid smrti” braće Marinković. Šapčane Ćiru i Pericu, koji su gotovo tri decenije vozili motocikle u džinovskoj kaci, zamenili su njihovi sinovi. Perica je sada direktor i najavljuje program u kojem je glavna tačka vožnja po potpuno uspravnom zidu:

– Jednom se gleda, večno se pamti i prepričava – uzvikuje Perica, dok naslednici turiraju motore i izvode reklamne akrobacije.

Estradna ponuda, po kojoj je šabački vašar bio prepoznatljiv, ni izdaleka ne nalikuje vremenu kada su karijeru ovde stvarali najveći domaći folk pevači. Iz zvučnika pod šatorima dopiru stihovi novokomponovane poetike, poput „Leči srce medecinom – rakijom i vinom”. A doza vašarske „medecine” košta 100 dinara (sva pića) uz širok izbor „pomoćnih lekovitih sredstava”: kilogram jagnjetine i jaretine staje 1.100 dinara, prasetina je 900, a porcija svadbarskog kupusa iz zemljanog lonca 200 dinara...

Miroljub Mijušković

[objavljeno: 22/09/2009]
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.