Kosovo i talas štrajkova

Izvor: B92, 09.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo i talas štrajkova

Beograd, Leskovac, Kuršumlija -- Leskovačkim ratnim veteranima obećano da će se njihovi zahtevi naći na sednici Vlade Srbije u četvrtak.

Poslednjih dana aktuelno je nekoliko štrajkova koji su indirektno svi povezani sa nezavisnošću Kosova. S jedne strane su ratni veterani iz Leskovca, koji traže isplatu dnevnica iz rata 1999. godine, a sa druge strane radnici kojima je obećano da će im zvanični Beograd omogućiti platu pošto su zbog nezavisnosti Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napustili kosovske institucije.

I jednima i drugima tokom jučerašnjeg boravka u Beogradu obećano je rešavanje problema, ali sada problem sa platama aktueliziju i zaposleni u Radio Gračanici i TV Mostu, medijskim kućama koje se nalaze u sistemu RTS-a.

"Dvojica ratnih veterana u bolnici"

Dvojica ratnih veterana iz Leskovca, koji već šesti dan štrajkuju glađu zbog neisplaćenih ratnih dnevnica, prebačeni su u Urgentni centar leskovačke bolnice zbog iscrpljenosti.

Zbog dehidratacije, iznurenosti i malakasalosti sinoć u jedan sat posle ponoći na urgentni centar prebačen je Nedeljko Todorović, koji od prekjuče ne uzima ni vodu, a jutros je u bolnicu prebačen i Dejan Cakić.

Tridesetak ratnih veterana šesti dan štrajkuje glađu u zgradi Skupštine Opštine, a juče su taj štrajk radikalizovali tako što su prestali da uzimaju sokove i vodu, pa sada piju samo nezaslađenu kafu.

Oni su kazali da će u štrajku glađu istrajati dok Vlada Srbije ne usvoji njihove zahteve o isplati ratnih dnevnica za učešcće u ratu na Kosovu 1999. godine, pod istim uslovima pod kojima se isplaćuju ratne dnevnice njihovim kolegama iz sedam opština sa juga Srbije.

Predsednik štrajkačkog odbora Dušan Nikolić izjavio je za B92 da su ratni veterani, nakon uspešnih pregovora sa premijerovim savetnikom Slobodanom Lalovićem, od savetnika predsednika Srbije Jordana Živanovića zatražili da Boris Tadić utiče na ministre iz DS-a da na narednoj sednici Vlade glasaju za njihove zahteve.

"Data su nam obećanja da će već na sledećoj sednici Vlade da se rešava problem rezervista Leskovca, tako da smo nakon toga otišli u kabinet predsednika Tadića. Konkretno smo zamolili da kao predsednik države i DS-a utiče na ministre iz DS-a da pomognu da se na narednoj sednici Vlade reši problem rezervista. Mi vidimo kakva je situacija u tehničkoj vladi i tačno primećujemo da ministri iz DS-a i DSS-a nemaju dovoljnu saradnju. Zato apelujemo i na premijera i na predsednika Tadića da rešimo problem na Vladi Republike Srbije", kaže Nikolić.

I radnici KPD-a u Lipljanu, koji štrajkuju tražeći rešavanje svog statusa nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, uspeli su da postignu dogovor sa predstavnicima Ministarstva pravde.

Predstavnik štrajkača Boban Petrović potvrdio je za B92 da je od direktora Uprave za izvršenje zavodskih sankcija pri Ministarstvu pravde Saše Vukadinovića dobio obećanje da će se preduzeti sve mere da se reši problem čuvara zatvora u Lipljanu.

Međutim, problem honorarnih saradnika zvečanske TV Most Vlada Srbije još nije počela da rešava. Petnaest saradnika te televizije koja pripada sistemu RTS-a stupili su u štrajk jer još nemaju rešen radni status. Predstavnik saradnika te televizije Aleksandar Spirić kaže za B92 da su o svojim problemima obavestili ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića i da im je obećano da će njihov problem biti rešen.

"Međutim, do sada nikakvu povratnu informaciju iz Ministarstva za KiM nismo dobili, pa smo primorani da stupimo u štrajk. Zahtevamo od države Srbije da reši naš status i da dobijemo stalno zaposlenje, imajući u vidu da je TV Most u sistemu RTS-a. Ukoliko nam se niko iz Vlade Srbije ne obrati u roku od 48 sati, stupićemo u štrajk glađu i, naravno, nešto radikalnije ćemo nastupiti u narednom periodu", kaže Spirić.

Novinarima TV Most štrajkom glađu pridružili su se i novinari Radio Gračanice, koji je takođe u sistemu RTS-a, zahtevajući od države da reši njihov radno-socijalni status.

Štrajk je započet nakon neispunjenog obećanja ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića da će njihov status biti rešen i da će RTS radnike te medijske kuće prihvatiti kao svoje.

Isplata Kuršumlijskih veterana

Učesnicima rata na Kosovu iz Kuršumlije danas je počela isplata treće rate zaostalih ratnih dnevnica.

Ratnim veteranima iz Kuršumlije koji su protestvovali zbog neisplaćenih ratnih dnevnice više od četiri meseca, do sada su isplaćene dve rate u ukupnom iznosu od 140 miliona dinara.

Juče je uplaćena treća rata od 70 miliona dinara a pojedincima će, na ime treče rate, biti isplaćeno po 40.000 dinara.

Inace, pre više od tri meseca predstavnici Vlade Srbije i vojni rezervisti iz šest opština juga Srbije potpisali su sporazum za isplatu duga rezervistima. Njima je odobreno ukupno oko dve milijarde dinara.

Samo za vojne rezerviste iz Kursumlije je predviđeno 425 miliona dinara u šest mesečnih rata.

Dok su ratnim veteranima iz Kuršumlije počele isplate dnevnica, učesnici rata na Kosovu iz Leskovca već šesti dan štrajkuju glađu tražeći da se i njima isplate dnevnice.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.