Kontejneri prazni, a ulice prepune smeća

Izvor: Blic, 11.Jul.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontejneri prazni, a ulice prepune smeća

LESKOVAC - Gomile smeća pored kontejnera, kese papiri i plastične flaše na ulicama, zelenilo zaraslo u korov samo su neki od razloga zbog kojih se Leskovac ubraja među najprljavije gradove u Srbiji. Iako je sam centar grada čistiji nego ranije, Leskovčani kažu da je na periferiji i u prigradskim naseljima situacija sa čistoćom i dalje loša.

Posle jednogodišnjeg natezanja o detaljima ugovora za izgradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Reciklažnog centra u Leskovcu, ali i o odvoženju i deponovanju smeća koje je preuzela austrijska kompanija „Por, Verner i Veber" (PVV), poverovalo se obećanjima da će grad na Veternici konačno prestati da bude među najprljavijim u Srbiji. Ipak, to se nije desilo jer je čišćenje grada ostalo u rukama preduzeća „Komunalca", koje je to i ranije radilo i decenijama nije uspelo da se izbori sa prljavštinom u gradu.

Kontejneri se, istina, uglavnom na vreme prazne, ali pored njih i dalje stoje gomile smeća. U delovima grada, kao što su, na primer, Radničko naselje, Podvorce, Dubočica, Solidarnost, i u velikim prigradskim naseljima kolovozi i trotoari zatrpani su najlonskim kesama, papirima, pikavcima i plastičnim flašama. Ružnu sliku grada upotpunjavaju i požutele i ugažene zelene površine duž centralne ulice i travnjaci u korovu, kao i deponija smeća pored starog autoputa u blizini motela „Atina".

- Da su nam gradski oci poverili i održavanje javne higijene, kao što su to nedavno uradili čelnici Crne Trave, situacija bi bila bolja nego što jeste - tvrdi direktor PVV Slobodan Cvetković.

U „Komunalcu" priznaju da ima problema kad je u pitanju javna higijena, ali tvrde da je u poslednje dve godine grad postao čistiji. U sektoru javne higijene, na pranju i čišćenju ulica zaposleno je 38 radnika.

- Radimo po planu koji je usvojila Direkcija za urbanizam i izgradnju. Svesni smo da je periferija slaba tačka, a uslov da grad bude čist i zelen je čista periferija. Da bi periferija bila čistija, potrebno je mnogo više novca. Međutim, ne smemo smetnuti s uma da je ovo siromašan grad - objašnjava novi direktor „Komunalca" Dragan Milenković, koji obećava da će učiniti sve kako bi se Leskovac otarasio imidža prljavog grada.

Mnogi Leskovčani, pa i oni zaposleni u „Komunalcu", uvereni su, međutim, da to toga nikada neće doći zbog mentaliteta ovdašnjih ljudi.

- Gospodin izlazi iz „mercedesa" i bez stida prazni pepeljaru punu opušaka na trotoar. Prilazim i opominjem ga, a on me psuje i preti da će mi razbiti nos - žali se jedan od radnika „Komunalca" zadužen za čišćenje ulice.

Kolporter Nebojša Mladenović više od decenije prodaje novine u centru grada i usput se bori sa nesavesnim sugrađanima.

- Zelenilo pored lipe ne možemo da očuvamo od biciklista. Iako smo pored stabla stavili ram za bicikle, baš na zelenilu parkiraju. Dok našeg čoveka ne udariš po džepu, neće se opametiti - zaključuje Mladenović.

Međusobne optužbe komunalaca

Najveća gomila smeća pored praznih kontejnera nalazi se u romskom naselju u Podvorcu, pored kojeg se igraju bosonoga deca. Stanari kuća pored ovih kontejnera za svoje muke krive komšije. U „Komunalcu" tvrde da je za smeće pored kontejnera zadužen PVV, a oni odgovaraju da je to posao baš „Komunalca".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.