Konkurs - obuka za praćenje reforme pravosuđa

Izvor: JužneVesti.com, 04.Dec.2019, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkurs - obuka za praćenje reforme pravosuđa

Svi koji bi da nauče nešto više o reformi pravosuđa, poglavljima 23 i 24, nezavisnom sudstvu i tužilaštvu, odnosu medija i pravosuđa i takozvanim GONG organizacijama, mogu da se prijave na obuku koju organizuju FOS i Odbor za ljudska prava iz Niša. Konkurs je otvoren za južnjake, predavanja će biti u Nišu, a najbolji će dobiti priliku da učestvuju u istraživanjima u skladu sa svojim interesovanjima.

Obuka je sastavni deo projekta "Jačanje kapaciteta za vladavinu prava >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << – jug Srbije", koji se realizuje na teritoriji juga Srbije u Nišu, Leskovcu, Pirotu i Vranju. Glavni cilj obuke je, kažu u Odboru, unapređenje postojećih i izgradnja novih kapaciteta za praćenje i angažman u oblasti vladavine prava sa naročitim fokusom na reformu pravosuđa.

Nova znanja polaznicima će preneti profesori Pravnog fakulteta, sudije, tužioci, advokati, novinari i članovi organizacija civilnog društva i strukovnih udruženja koji se bave reformom pravosuđa, a neke od tema o kojima će govoriti su:

Za obuku mogu da se prijave studenti završnih godina Pravnog fakulteta i žurnalistike (komunikologije), novinari, aktivisti organizacija civilnog društva, sudski, tužilački i advokatski pripravnici i pomoćnici iz gradova sa juga Srbije (Nišavskog, Pčinjskog i Jablaničkog okruga). Kandidati mlađi od 30 godina će imati prednost. Broj polaznika/ca je ograničen, te samo polaznici koji budu pozvani na intervju ulaze u uži izbor polaznika obuke.

Svi zainteresovani mogu da se prijave popunjavanjem formulara koji se mogu preuzeti na kraju teksta i njihovim slanjem na mejl obuka@chrin.org.rs do 8. decembra.

Oni koji budu izabrani započeće svoju obuku već 16. januara i trajaće 3 meseca.

Predavanja će se organizovati jednom nedeljno – četvrtkom u vremenu od 17:00 do 19:30 h, u prostorijama Odbora za ljudska prava Niš u Tržno poslovnom centru "Kalča", i biće ukupno 16 predavanja. Obuka je besplatna i polaznicima koji nisu iz Niša biće refundirani putni troškovi u visini povratne autobuske karte ili računa za gorivo - kažu organizatori.

Nakon što prođu obuku, određenom broju polaznika će biti ponuđeno da, uz mentorsku superviziju i kao članovi timova, sprovode konkretno istraživanja iz oblasti o kojima su učili.

Sa polaznicima kojima se ponudi saradnja na istraživanju će se sklopiti ugovori (uz isplatu honorara). Prva grupa istraživanja će se realizovati u periodu jun – novembar 2020. godine i zahtevaće između 150-250 radnih sati po istraživaču (otprilike osam sati nedeljno) - kažu u Odboru.

Angažman istraživača će, pojašnjavaju, biti prilagođen njihovim radnim obavezama.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na mejl obuka@chrin.org.rs ili na telefone 018/526232 i 069/4466982.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.