Izvor: JUGpress.com, 26.Dec.2019, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolekcija nagrada Škole stripa

LESKOVAC

Nakon što je Leskovačka škola stripa u oktobru i novembru osvojila 6 nagrada na 4 međunarodna festivala stripa i karikature u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Italiji, u prethodnih nekoliko dana stigle su vesti o  još 8 priznanja osvojenih na 3 međunarodna festivala u Hrvatskoj i Srbiji.

Stripu “Jeftino i skupo” iz serijala “Vekovnici” koji je po scenariju Marka Stojanovića nacrtao Sabahudin >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Muranović Muran i koji je ove godine već pobrao nagrade na Međunarodnim salonima stripa u Beogradu i Velesu, kao i Kragujevačkog pobednika, 21. decembra dodeljen je Gran Pri Trećeg valjevskog strip festivala. Glavnu nagradu festivala strip je osvojio u konkurenciji od 103 autora iz 11 zemalja (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Litvanija, Mađarska, Severna Makedonija, Rusija, Srbija, Urugvaj, Crna Gora, Rumunija i Kanada).

 Istog dana je u Dečijem kulturnom centru u Beogradu otvoren Međunarodni konkurs – strip kaiš.   Na konkursu, na koji je pristiglo 987 radova iz zemlje i inostranstva (Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Belgija, Belorusija), prvu nagradu u konkurenciji od 5. do 8. razreda osvojila je Anastasija Vidanović, dok su diplomama nagrađene Iva Cvetković, Dunja Avramović i Staša Spasić. Uspeh koji je Anastasija ostvarila je još veći kad se uzme u obzir da je uspela da kvalitetom svog rada nadmaši i dve godine stariju decu od sebe iz 6 zemalja takmičara.

Najzad, na 4. Međunarodnom festivalu dečijeg stripa u Gunji u Hrvatskoj, na kome je sa svojim stripovima učestovalo preko 300 učesnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske polaznice Leskovačke škole stripa Milica Stanković, Jovana Savić i Anastasija Vidanović su 22. decembra osvojile 3 ravnopravne nagrade žirija za svoje stripove o Elektronskom nasilju.

Na pitanje da li se posle toliko osvojenih nagrada za školu stripa u prethodnim godinama, a po našoj računici ih ima više od stotinu, raduju novim, Stojanović odgovara:

-Svaki uspeh donosi zadovoljstvo, onaj ko tvrdi drugačije ne govori istinu. Ipak, mene i akademskog grafičara Miloša Cvetkovića, koji je nekada bio moj učenik, a danas je moj kolega predavač, više raduje činjenica da je tih 11 individualnih nagrada koji su polaznici Škole stripa osvojili otišlo u ruke 10 različite dece, uzrasta od 8 do 17 godina. To pokazuje da imamo puno talentovane dece koja su uspela da da se svojim kvalitetom nametnu kako u Srbiji tako i u inostranstvu, i to u žestokoj, četvorocifrenoj konkurenciji. Na uslasku u godinu u kojoj Leskovačka škola stripa “Nikola Mitrović Kokan” obeležava značajan jubilej od 25 godina postojanja i, ako je suditi po međunarodnim priznanjima, uspešnog rada, mislim da mirne duše možemo reći da Leskovac ima razloga za ponos i nadu kad se radi o onima čije vreme tek dolazi…-

 Leskovačku školu stripa 1995. godine osnovali su Nikola Mitrović Kokan i Mija Kulić, dok u njoj danas predaju Marko Stojanović i Miloš Cvetković.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.