Koga će sve da smeni ministar prosvete

Izvor: juGmedia, 18.Okt.2018, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koga će sve da smeni ministar prosvete

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je pre desetak dana smenjivanje direktora više od 30 osnovnih i srednjih škola u Srbiji zbog nepotizma, primanja mita, skrivanja imovine.

Šarčević je rekao da će na osnovu preporuke Agencije za borbu protiv korupcije biti smenjeno više direktora osnovnih i srednjih škola, ali i predškolskih ustanova i visokih škola iz Niša, Pirota, Leskovca, Prokuplja, Bujanovca i drugih gradova i sela iz svih delova Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << />
Preporuke Agencije se već primenjuju, a činiće se to i dalje„, rekao je Šarčević.

Ministar još uvek nije objavio zvaničnu listu direktora koji će biti smenjeni, ali kako juGmedia saznaje, ovi direktori su prvi na listi za odstrel, a Agencija za borbu protiv korupcije je već upozoravala na nepotizam i zloupotrebu službenog položaja koju su počinili:

Agencija za borbu protiv korupcije najavila je pokretanje postupka protiv direktora Trgovinsko-ugostiteljske škole Gradimira Ilića jer je zaposlio decu i rođake, ali i partijski podobne ljude.

Naime, Ilić je za sedam godina, koliko rukovodi ovom školom, u nju zaposlio svog sina, snahu, brata od strica, sestričinu, ali i ćerku i sina prosvetnog inspektora.

Direktor je doveo sebe u situaciju sukoba interesa, javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezana lica, čime je ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije“, navodi se između ostalog u dopisu v.d. direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Verke Atanasković.

Kako je Gradimir Ilić ranije priznao juGmedii, on je zaposlio sina Igora, koji održava kompjuterski sistem i njegovu suprugu Sanju, koja sa petim stepenom uči decu kako da spremaju kolače.

Ovaj direktor je poznat javnosti i po skandalima tako što je na Roštiljijadi na školskom štandu lumpovao sa trbušnim plesačicama, a kasnije se pojavio i snimak u kojem Ilić bezobrazno vice na zaposlene uz opasku da njemu “Samo Vučić može da naređuje”.

Agencija za borbu protiv korupcije predložila je smenu direktora Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Lebanu Dragana Jovića jer je kao profesora matematike u toj školi zaposlio svog sina Aleksandra.

Jović je bio obavezan da kao neko ko je na javnoj funkciji Agenciju za borbu protiv korupcije obavesti o sukobu interesa pri potpisivanju ugovora o radu sa svojim sinom, što on nije učinio”, navodi se u rešenju Agencije.

Zaključenjem ugovora o radu sa svojim sinom Aleksandrom Jovićem, direktor škole Dragan Jović doveo je sebe u situaciju sukoba interesa i prekršio Zakon jer je prilikom vršenja javne funkcije javni interes podredio privatnom.

Anton Tončev je u isto vreme vreme obavljao funkciju direktora Gimnazije Bosilegrad i odbornika Skupštine opštine, a svoju ćerku Aleksandru Stančev zaposlio kao bibliotekarku u školi gde je direktor.

Agencija za borbu protiv korupcije je još 2016. godine predložila smenu direktora Osnovne škole “Georgi Dimitrov”, takođe u Bosilegradu, Metodija Čipeva koji je zaposlio svog sina Aleksandra kao logopeda, brata od tetke Sašu Vaseva kao ložača, ali i zeta u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Čipev se žalio na rešenje Agencije i kazao da je “morao da zaposli članove porodice zbog hitnosti posla i zato što nije imao ko to da radi”.

Aleksandar Veljković, direktor Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” u Nišu zaposlio je ćerku i zeta. Agencija je poništila ugovore sa njima i predložila Veljkovićevu smenu.

Ministar Šarčević je pozvao sve koji sebe vide na mestu direktora da se prijave na javni konkurs, prodju obuku i steknu licencu sa kojom mogu da apliciraju na tu funkciju.

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.