Ko je kriv što će gradski kolektor ponovo da se gradi?

Izvor: JUGpress.com, 28.Jun.2016, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je kriv što će gradski kolektor ponovo da se gradi?

LESKOVAC

Odoborinici Skupštine grada usvojili su odluku o raspodeli dobiji JKP „Toplana“ za 2015.godinu. Ovome je, međutim, prethodila opširna diskusija.

JKP „Toplana“ u 2015. godini ostvarila je dobit od 80 milion a 245 hiljada dinara, od čega je 50 posto uplaćeno osnivaču, odnosno u gradski budžet se slilo 40 miliona 122 hiljade dinara. U investicije i osnovna sredstva biće uloženo 37 miliona 262 hiljade, dok se 2 miliona 860 hiljada vodi kao rezerva, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << objašnjeno je iz ovog preduzeća.

Dragoljub Živković, odbornik SDS-a ukazao je na neohodnost uvođenja sistema energetskog menadžmenta. On smatra da grad poseduje znanje i resurse, ali da nema političke volje da se to uradi. Cena niske cene grejanja je veliko zagađenje životne sredine, upozorio je on, kao i na to da je potrebno proširenje kapaciteta „Toplane“. Budući da grad duguje za grejanje preko 58 miliona dinara, time što se deli dobit sa gradom praktično se oprašta gradu taj dug, istakao je Živković.

Gradonačelnik Goran Cvetanović je rekao da je pre oko četiri godine „Toplana“ poslovala sa gubitkom, i da je ovo preduzeće, zahvaljujući novom rukovodstvu, postalo jako uspešno. On je naglasio da se zagađenost životne sredine meri na četiri mesta u gradu i da grad i te kako vodi računa o ekologiji.

Odobornica DS-a Jelena Spirić izrazila je sumnju u iskazani dobitak „Toplane““. Nebojša Cakić, šef odborničke grupe SDS, smatra da ovo javno komunalno preduzeće nije ostvarilo dobitak, već gubitak. Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima i padu cene energenata „Toplana“ je uštedela 140 miliona dinara, pa se postavlja pitanje gde je ostatak. On je upitao zbog čega grad nije utužen za dug od 58 miliona, i po kom kriterijumu se donosi odluka ko će biti utužen, a ko ne.

Cakić je predložio da se ostvarena dobit „Toplane“ ne vraća u budžet, već da se iskoristi za subvencionisanje socijalno ugroženih potrošača, a da grad utvrdi koje su to kategorije socijalno ugroženih i o tome donese odluku. O ovom predlogu se glasalo, ali on nije prihvaćen.

Šef odboričke grupe SNS Predrag Ivanović nije se složio sa primedbama opozicije.

Saša Stojanović iz DS-a je rekao da je dobit nastala više kao rezultat sreće, nego li uspešnog poslovanja. Vraćanje dobiti u budžet je dobro, ali bi bilo efikasnije da se ono što je više naplaćeno vrati građanima, rekao je on. Na pitanja opozicije odgovarao je Mrđan Urošević iz „Toplane“ i on je, između ostalog, obrazložio da dugovi nikome nisu oprošteni, pa ni gradu, već da se radi o računovodstvenoj kategoriji.

Većinom glasova odbornici su usvojili izveštaj JKP „Vodovod“ o izgradnji gradskog kanalizacionog kolektora, sa predlogom odluke o izgradnji novog gradskog kanalizacionog kolektora.

Odobornici opozicije insistirali su na tome da odgovornost zbog propadanja kolektora mora da se utvrdi. Cvetanović je odgovorio da su krivične prijave podnete protiv bivšeg direktora JKP „Vodovod“, izvođača radova i nadzornog organa. Živojin Stefanović, odbornik SRS-a, smatra da je sve urađeno po propisima i da subjektivne odgovornosti nema. Protok vremena i viša sila učinili su svoje, smatra Stefanović, i ističe svoje uverenje da nije potrebna izgradnja novog kolektora, već da se postojeći može staviti u funkciju.

Na pitanje Jelene Spirić iz DS-a šta je gradska vlast uradila u prethodne četiri godine, Cvetanović je odgovorio da je izgrađena fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u šta je uloženo 10,5 miliona evra, što je Spirić ocenila kao „obmanjivanje javnosti“, jer fabrika nije stavljena u funkciju. Ona je upitala i zbog čega je iz budžeta utrošeno 2 miliona dinara, kolika su bila ulaganja u kolektor, ukoliko već mora da se gradi novi. Direktorka „Vodovoda“ Kosara Ilić objasnila je da se investiralo sa ciljem da se uklone depresije i ulegnuća, kako kolektor ne bi dalje propadao, i da se sa ulaganjima prestalo čim je postalo jasno da su oštećenja suviše velika da bi kolektor mogao da radi. Direktorka „Vodovoda“ je naglasila da komisiju čine stručni ljudi, hidro inženjeri, i da je njihova procena da se mora graditi novi kolektor, budući da je postojeći samo 11 posto u funkciji.

Na ovoj sednici usvojena je izmena odluke o osnivanju JKP „Vodovod“ što je, kako je objašnjeno, uslov za proširenje kanalizacione mreže u 17 naseljenih mesta. Odobornici SDS-a i Jedinstvene Srbije izrazili su sumnju zbog mogućnosti vanrednog povećanja cene vode, što je predviđeno izmenama osnivačkog akta ovog javnog preduzeća.

Ovom prilikom usvojeno je i sedam tačaka dnevnog reda koje se odnose na planove generalne i detaljne regulacije pojednih delova grada i naseljenih mesta zna teritoriji grada.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.