Ko je čitao seksi knjigu, znao je da nije za osnovce

Izvor: Vesti-online.com, 01.Sep.2011, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je čitao "seksi knjigu", znao je da nije za osnovce

"Dovoljno je bilo da neko uzmi korice knjige 'Plastik', da pročita sadržaj i da mu bude jasno da to nikako nije knjiga koju treba da dobije maloletnik, ali i da to nije erotska liretatura, niti 'pedofilski priručnik', kako su to predstavili pojedini mediji", rekao je Ivan Jovanović, čija je knjiga "Plastik" dospela u centar "školskog skandala" u Leskovcu.

Pre nekoliko dana u Leskovcu je smenjena načelnica >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Uprave za društvene delatnosti, jer je najboljim osnovcima i srednjoškolcima poklonila knjige neprimerenog sadržaja, a među njima se našla i knjiga "Plastik", koju je na poklon dobila i devetogodišnja devojčica. Uznemiren sadržajem knjige, školske vlasti alarmirao je njen otac, a epilog je bila smena načelnice.

"Knjiga u kojoj se opisuje na šokantan način tranziciona Srbija i koja počinje serijom terorističkih napada u Beogradu u kojima se dižu u vazduh kafići sigurno nije knjiga koju treba deliti deci", kazao je Jovanović.

A što se tičelascivnog sadržaja, toga, kaže Jovanović, ima i kod Nabokova, i Dostojevskog i kod klasika svetske književnosti.

Članovi gradskog veća koji su je smenili, doduše, nisu ni videli, a kamoli pročitali spornu knjigu, ali su glasali za smenu, kako su kazali, zbog koalicionog jedinstva.

U obrazloženju za smenu navedeno je da je sadržaj knjige "Plastik" Ivana Jovanovića razljutio roditelja devetogodišnjakinje, koji je trebalo da joj objasni pasus u kojem se opisuje seks sa maloletnom devojčicom.

I dok smenjena načelnica Suzana Stanković Ilić priznaje da nije pročitala knjigu, niti zna o čemu se u njoj radi, zbog čega je, kaže, odgovorna za propust, ona istovremeno proziva gradonačelnika, tvrdeći da on snosi istu odgovornost jer je devojčici kao nagradu za odličan uspeh uručio knjigu u kojoj je napisao i posvetu.

Knjiga "Plastik" kupljena je u BIGZ-ovoj knjižari u Leskovcu sa još sedamdesetak drugih knjiga koje su poklonjene najboljim đacima.

A da bi čitava stvar bila tipično srpska, prebačena je na politički nivo, pa je Suzana Stanković Ilić, koja je članica Demokratske stranke, kao i gradonačelnik Kocić, izjavila da nije knjiga razlog njene smene, već je problem nastao kada je njen suprug, inače član DS, odlučio da pređe u Novu Socijaldemokratiju.

Ivan Jovanović rekao je da smatra sasvim normalnim da svako ko je gradski čelinik, a predlaže da se odlikašima poklone knjige, treba da pogleda bar korice ili sadržaj.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.