Knjiga leskovačkog pisca među 200 najboljih dečjih u svetu

Izvor: JužneVesti.com, 16.Okt.2019, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga leskovačkog pisca među 200 najboljih dečjih u svetu

Nagrađivana knjiga o devojčici sa pegicama koja ne voli granice Ja sam Akiko leskovačkog pisca Stefana Mitića Tićmija našla se na listi najboljih svetskih štiva za decu koju već 70 godina izdaje minhenska Međunarodna biblioteka za mlade. Mitić za Južne vesti kaže da nije očekivao ovo priznanja, ali da je bio srećan kada mu je urednik Zoran Penevski javio vest.

The White Ravens je lista koja izlazi na godišnjem nivou i predstavlja najbolje >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << knjige za decu i mlade izdate u tekućoj godini. Godišnji katalog promoviše se svake godine na Sajmu knjiga u Frankfurtu, najvažnijem svetskom sajmu u oblasti izdavaštva.

Knjiga Ja sam Akiko, prema ocenama ovog žirija, našla se na listi zbog poetičnog narativa koji se lako čita.

Mnogobrojni mali utisci spojeni su i stvaraju čudesnu impresionističku atmosferu koja zrači toplinom, lepotom i melanholijom Akikinog sveta, bez obzira da li on ima sličnosti sa realnošću - navodi se u oceni.

Mitić kaže da je počastvovan, foto: J. G. Mitić kaže da je počastvovan što se našao na ovoj listi, naročito što je stao rame uz rame sa prijateljicom Jasminkom Petrović, čije su knjige Leto kada sam naučila da letim i Hoću kući bile uvrštene 2016. i 2017. godine i koleginicom Vesnom Aleksić koja se prošle godine na listi sa knjigom Krokodil peva.

Srećan sam jer će i ljudi vam Srbije upoznati Akiko, ali i zato što će dela srpskih autora biti dostupna svima u svetu. Zaista je lep i neobičan osećaj, naročito što je ovo moj prvi objavljen roman - kaže Mitić.

Ove godine, pored Mitića, od srpskih autora je na listi i Uglješa Šajtinac sa knjigom B.N.Lj. (Banda neželjenih ljubimaca).

U ovogodišnjem katalogu predstavljeno je 200 novih najboljih svetskih naslova za decu i mlade na preko 40 jezika.

Podsetimo, knjiga Ja sam Akiko je iz štampe izašla juna prošle godine i na Laguninoj listi dugo bila najčitanija, a Mitić je za nju dobio nagradu "Politikinog zabavnika" za knjigu godine za mlade.

U toku je priprema crtanog filma o glavnoj junakinji Akiko, koja je dobila svoj mural na jednoj zgradi u Beogradu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.