Kazani za rakiju i čorbu

Izvor: Blic, 18.Feb.2008, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazani za rakiju i čorbu

LESKOVAC - Hiljadu i pet stotina spretnih udaraca specijalnim čekićem potrebno je da bi se ukrasio bakarni kapak na kazanu za pečenje rakije, a za izradu celog kazana sa tabarkom potrebno je nedelju dana neprekidnog rada i to pod uslovom da na njemu radi dobar majstor i najmanje dva pomoćna radnika, kao što je to slučaj u kazandžijskoj radnji „Ante" u Niškoj ulici u Leskovcu, vlasnika Antonija Cvetkovića (59), kazandžije i boema.

Iz ove radnje, koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je 1952. otvorio Antin otac, izašlo je na hiljadu rakijskih kazana i kazana za topljenje masti, raznih veličina i oblika ne samo za leskovačke već i kupce širom Srbije, Crne Gore i Bugarske, ali ovde se prave i veoma popularne replike kazana, pumpe za prskanje voća i kotlići za riblju čorbu, i to samo po narudžbini, sa garancijom od 30 godina.

- Do sada nam se nije desila nijedna reklamacija na kazane - kaže Antonije, koji zanatu podučava i sina Miloša (21), svršenog metalostrugara.

Kazandžijski zanat je težak, korica sa devet hleba, tvrde otac i sin, ali je njih u tom poslu održala ljubav prema porodičnoj tradiciji.

- Nekada smo sve radili ručno, sa čekićem od dva kilograma. Sada smo u posao uveli mašine za savijanje i oblikovanje bakra, ipak ručno se radi dno kazana i završne finese - objašnjava majstor Antonije.

Najteži deo je, kaže Miloš, kovanje, odnosno omekšavanje dna kazana na kovačkoj vatri i njegovo savijanje.

- Uslov da dno za kazan za rakiju bude kvalitetno jeste bakar debljine tri-četiri centimetra kako komine u njemu ne bi zagorevale. Zatim sledi majstorstvo, pri čemu je najteže izaći na kraj sa nitnama jer se sporo vare - objašnjava Miloš, šegrt.

Ante je prvi na jugu Srbije uveo novinu u taj tradicionalni zanat - specijalnu mešalicu kojom se komine mešaju dok traje proces odvajanja rakije od komina.

- Do sada smo uradili samo nekoliko kazana jer je njihova cena visoka, a naši ljudi nemaju para. Poslednji je otišao u Sofiju - kaže s ponosom Ante.

Izrada kvalitetnog kazana za topljenje masti i pravljenje sprže traje kraće - jedan do dva dana. Taj kazan je nekoliko puta jeftiniji od rakijskog kazana.

- Gavna finesa je kalasiranje i kvalitetan kalaj - pokazuje Ante rukom na sjajnu unutrašnjost kazana.

Strah od Evropske unije

Cene kazana za pečenje rakije kreću se od 1.200 do 3.000 evra, u zavisnosti od veličine kazana i tabarke, a kazan za mast sa furunom košta 250 evra. No, ove kazandžije nisu zadovoljne zaradom jer je potrošni materijal skup, a kupaca je sve manje.

- Jedni nemaju pare, a druge je uplašila najava da Evropska unija privatnim licima ne dozvoljava pečenje rakije. Rakiju će moći svako da peče, ali je ne može prodavati samostalno, već preko registrovanih destlerija - naglašava majstor Ante.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.