Kancerogeni šamponi za bebe

Izvor: Večernje novosti, 02.Nov.2012, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kancerogeni šamponi za bebe

LESKOVAC - Prve analize koje je obavila laboratorija makedonskog Instituta za javno zdravlja pokazale su da plagijat bebi šampona „Kosili“ koji proizvodi firma „Fobas“iz Skoplja sadrže bakteriju iz roda pseudomonas. Na zvaničnom sajtu Državnog sanitarnog i zdravstvenog inspektorata stoji da je ovaj plagijat „kancerogen“ i da se povlači iz prodaje. Takođe su naveli da će sve zatečene količine uništiti. Kako su „Novosti“ već pisala >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << leskovačka fabrika „Nevena“ upozorila je javnost da su se na tržištu pojavili plagijati bebi šampona koje proizvodi pomenuti „Fobas“ ali i Andros“ iz Ohrida. Ovaj traženi brend po licenci švajcarske kuće „Greter“ leskovačka „Nevena“ proizvodi od 1988.godine. Rukovodstvo leskovačke fabrike tužilo je preduzeće „Fobas“ iz Skoplja i „Andros“ iz Ohrida zbog falsifikata dok je „Greter“ poveo spor sa makedonskim Zavodom za zaštitu intelektualne svojine zbog „ćutanja administracije“. Makedonski zvanični organi su reagovali tek nakon pisanja medija i nakon ispitivanja zabranili promet ovih plagijata u trgovinama i apotekama. Uvoz ovih proizvoda saznajemo da je zabranjen u Bosni i Crnoj Gori a oni koji su se našli na tržištu stavljeni su van prometa. U našoj zemlji do sada nije pronađen nijedan plagijat makedonskih proizvođača. U pitanju su čak dva plagijata, jedan je identičan u svemu kao šampon „kosili“ samo se kao prozvođač navodi „Fobas“ dok drugi pod nazivom „andros“ ali u identičnoj ambalaži proizvodi kompanija „Andros“ iz Ohrida, navode tehnolozi Tatjana Ilić i Igor Stanišić (na slici) koji upozoravaju roditelje da obrate pažnju jer nisu sigurni kakav se kvalitet krije iza ovih plagijata – I po boji se razlikuju, viskoznosti, čas su gelasti a čas tečni i što je najvažnije utvrdili smo da kao konzervans koriste „formalin“ koji je kancerogen ali je zato najjeftiniji konzervans na tržištu. Tehnolozi upozoravaju da se ovaj konzervans više ne koristi ni za proizvode kućne hemije a kamoli u kozmetici koja je namenjena bebama.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Kancerogeni falsifikat šampona za bebe

Izvor: Večernje novosti, 02.Nov.2012

LESKOVAC - Prve analize koje je obavila laboratorija makedonskog Instituta za javno zdravlja pokazale su da plagijat bebi-šampona „kosili“ koji proizvodi firma „Fobas“ iz Skoplja, sadrže bakteriju iz roda pseudomonas.Na zvaničnom sajtu Državnog sanitarnog i zdravstvenog inspektorata piše...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.