Izvor: JUGpress.com, 01.Sep.2023, 21:44

Kakvu Roštiljadu žele građani?

LESKOVAC

Pitali smo građane kada bi oni imali moć da organizuju Roštiljijadu, šta bi izmenili. Odgovori su različiti, ali najčeši je da bi promenili lokaciju održavanja Roštiljijade na neko mesto van grada.

Imaju građani još zanimljivih ideja šta bi promenili kada bi oni odlučivali o Roštiljijadi.

“,

Smatraju da estradne umetnike plaćaju političari iz svog džepa, a ne iz budžeta grada, da treba afirmisati mlade umetnike/izvođače.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
Ako se već promoviše roštilj, onda neka cene budu po meri prosečnog stanovnika Leskovca, predlažu građani. Smatraju i da ne treba dozvoliti mešanje političara u organizaciju, niti njihovo javno eksponiranje na samom događaju.

I, naravno, Roštiljijada bez toliko buke.

“Organizovati Roštiljijadu van grada, a da vozić stalno kruži gradom, sakuplja putnike i vozi ih do mesta održavanja“, predlažu građani.

Nekli bi ukinuli koncerte a sav novac koji je njima namenjen dali bi u humanitarne svrhe – za lečenje dece i pomoć siromašnima.

Građani bi uveli i obavezne sanitarne kontrole za one koji prodaju hranu i sugerišu da je neophodno podići nivo higijene,

Obnoviti Sajam mesa, vina i poljoprivrednih proizvoda, predlažu građani.

Kažu i da je potrebno organizovati program tako da reprezentuje duh Leskovca – leskovačku kulturu, govor, leskovački humor, roštilj, ajvar, papriku, okolna sela i njihovu kulturu i tradicije, stare zanate iz ovog kraja.

Ne znamo da li će Turistička organizacija Leskovca (TOL), koja je organizator Roštiljijade, prihvatiti neku od ovih sugestija.

Za nastupe pevača na ovogodišnjoj Roštiljijadi iz budžeta grada, tj. od para građana, plaćeno je osma miliona dinara.

Međutim, građani koji su učestvovalči u anketi JUGpressa , sem želje da se Roštiljiujada iseli, neki bi i da se ukine, žele da se na njoj promoviše leskovački roštilj i da ovo bude i manifestacija lokalne kulture i stvaraoca. Dakle , da se novac građana ne daje na estradne zvezde.

Pitali smo mi direktora TOL-a Nebojšu Kocića koju korist imaju grad i građani od izdvajanja tolikog novca za pevače.

Kaže da će korist imati svi jer će posetioci da kupuju, da jedu i piju i slično.

Na naše insistiranje da je to korist za privatni sketor ali da se daje javni novac i kakvu korist ima budžet grada od toga, Kocić kaže da će novac od PDV-a da se slije u taj budžet.

U anketi Regionalne informativne agencije JUGpress najveći broj učesnike je rekao da Roštiljadu treba izmestiti iz centra grada i da na njoj treba da budu samo leskovački specijaliteti sa roštilja.

Ima i onih kojima se ova sadašnja Roštiljijada sviđa ali je primetno da su oni u mnogo manjem broju.

ŠTA KRITIKUJU GRAĐANI?

 Građani su kritikovali različite aspekte, među kojima su najčešći: visoke cene roštilja i pića, to što je grad bio blokiran, muzički program, lokacija na kojoj se održava, smeće i prljavština koji su ostali nakon Roštiljijade, neadekvatno održavanje higijene grada u tom periodu, buka, neadekvatna higijena na nekim štandovima, preglasna muzika na drugim, rad inspekcije, činjenica da su građani koji žive u centru grada lišeni sna tokom čitavog trajanja Roštiljijade, muziku pod šatorima.

Mnogi su naveli da stiču utisak da Roštiljijada ima sve manje veze sa roštiljem i Leskovcem, budući da je roštilj cenovno bio nedostupan mnogim građanima, a i da je većina štandova bilo namenjeno prodaji razne robe ili druge hrane, a ne roštilja, ili restorani koji su imali štandove nisu iz Leskovca, što građani izuzetno negativno ocenjuju.

Građani su posebno isticali da komunalna policija nije dovoljno kontrolisala ulaze zgrada, te da su njihovi haustori postali javni wc-i na nekoliko dana, kao i da se ovaj smrad mogao osetiti po čitavom gradu za vreme Roštiljijade.

“Nebezbedno je i nehigijenski održavati takvu manifestaciju na tom mestu”, kaže leskovački političar Živojin Stefanović koji je, praktično, 1990. godine i pokrenuo Roštiljijadu.

“Prošao sam samo jednom tu. Pa tri četvrtine su jelek, opanci i anterija… Bolje da to prozovemo sajam domaće radinosti, nego sajam roštilja. Video sam i trg, lep je, ali imajući u vidu koliko izlagača leskovačkog roštilja imamo, to možemo da preselimo na trg. Bez ovih opančara, grnčara, neka to bude neka druga manifestacija”, smatra Stefanović.

Ovaj prilog nastao je uz podršku Slavko Ćuruvija Fondacije.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.