Kako su poslovali “Pijaca” i “Vodovod”?

Izvor: JUGpress.com, 17.Dec.2016, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su poslovali “Pijaca” i “Vodovod”?

LESKOVAC

Od tri javna preduzeća, o čijim su programima poslovanja za 2017. godinu  raspravljali odbornici Skupštine grada,  najviše pažnje privuklo je poslovanje JP „Pijaca“.

Direktor ovog preduzeća Zoran Milošević rekao je da se u sledećoj godini očekuje blagi rast prihoda i smanjenje rashoda, kao i gubitak od 20 miliona dinara.

Ukupni prihodi planirani za narednu godinu iznose 127 miliona dinara, a ukupni rashodi 126 miliona 146 hiljada dinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << što je dobitak od 854.000 dinara

Radnika na određeno više nema, jer su raskinuti ugovori o radu sa šest radnika, očekuje se i odlazak jednog radnika u penziju, a novih zapošljavanja neće biti.

Dobrovoljni odlazak radnika dao je veoma pozitivne rezultate u pogledu umanjenja mase zarada, rekao je Milošević, i izrazio nadu da će biti novog programa reorganizacije koji bi omogućio odlazak još desetak radnika, jer postoji interesovanje za tim.

Optimalni broj radnika u JP „Pijaca“ bio bi oko 100.

U pogledu investicija ostvarena je samo ona koju je realizovao grad Leskovac, izgradnja prve faze kombinovane pijace u ulici Kralja Petrva Prvog.

Njaviše primedbi na rad „Pijace“ imala je odborička grupa SDS, čiji su odbornici najviše govorili po ovoj tački dnevnog reda. Nenad Zdravković je izneo niz podataka koji, kako je rekao, potiču iz izveštaja o radu ovog preduzeća od 2009. do 2014. godine, kao i rešenja državne revizorske insitucije, a ne iz „insajderskih izvora“.

On je izneo uporedne podatke za svaku godinu  koji ukazuju na smanjenje prihoda i povećanje broja radnika. Najveći gubitak iznosio je 2013. godine, skoro 28 miliona dinara, kada je na čelu „Pijace“ bio najpre kadar DSS-a, a onda sadašnji direktor.

Prema izveštaju za 2013. ostvarena dobit iznosila je preko 2 miliona dinara, ali se nakon izveštaja državnog revizora može izvesti zaključak da je ovaj izveštaj falširan, tvdi Zdravković.

Naime, državni revizori su ustanovili da nije bilo osnova za zapošljavnje na određeno vreme, rekao je Zdravkoivć, i konstatovao da direktor izveštaje revizora ignoriše.

Zdravković je postavio pitanje zbog čega su troškovi reprezentacije u 2014. iznosili 472.000 dinara.

Na, kako je rekao, „nedomaćinsku potrošnju“ otišlo je 20 miliona dinara, a deo tog novca mogao je da se utroši za otpremnine.

On je još jednom poizvao direkotra „Pijace“ da zbog svega ovoga podnese ostavku.

I Nenad Fililopvić iz Jednisvene Srbije postavio je pitanje zašto su zapošljavani randici na određeno vreme, i da li će ljudi koji su u 2016. otpušteni biti ponovo primljeni na određeno.

Direktor „Pijace“ Milošević je naglasio da je, dolaskom u ovo javno preduzeće, „angažovao ljude od poverenja“, i da su kao rezultat toga bitno povećani prihodi sa pijaca, tako da su oni doneli mnogo veću korsit firmi, nego što iznose troškovi za njihove plate. Ukoliko bi „Pijaca“ naredne godine uzela kredit od 15 miliona dinara na pet godina, bile bi obzebeđene otpremnine za dobrovoljni odlazak radnika, smatra Milošević.

U diskusiju se uključio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. Dnevni gubitak u „Pijaci“ iznosi 44.000 dinara, „što je prosto nemoguće“, naglasio je on.

U ovom javnom preduzeću zapošljavali su svi, a najviše DSS. Cvetanović je naglasio da propadanje „Pijace“ mora se se zaustavi. „Tome smo doprineli svi, i treba da se stane sa tim“, naglasio je Cvetanović. Najlakše je da direktor podnese ostavku, smatra Cvetanović, ali to neće biti rešenje. Uskoro će početi da radi nova pijaca, a od dirketora se očekuje da preduzme radikalne mere u cilju poboljanja stanja, zaključio je Cvetanović.

Na neke probleme u ovom javnom preduzeću ukazao je i odobornik DS-a Igor Kocić. On je rekao da je vanprijačna prodaja u ekspanziji i da nema dovoljno komunalnih poliacjaca, a direktoru je zamerio „da nije uposlio sve radnike, a posla ima“.

Pored usvajanja programa poslovanja, izvršeno je i usklađivanje Odluke o osnivanju JP „Pijaca“ sa Zakonom o javnim preduzećima.

Nešto manje vremena odbornici su posvetili programu rada za 2017. godinu JKP „Vodovod“.

Saša Stojanović iz DS-a rekao je da se od jednog ovakvog preduzeća očekuje mnogo veća dobit. Postavio je pitanje šta je bilo sa tužbama za mobing i kupovinom luksuznih vozila.  On je ukazao na to da se prevelika sredstva odvajaju za reprezentaciju, čak 550.000 u 2015, dok je u 2016. taj iznos bio 300.000, kao i za reklamu i propagandu, što preduzeću koje je monopolista, po njegovom miljenju, nije potrebno.

Nenand Zdravkoivć iz SDS-a ukazao je na to da se program poslovanja uglavnom bavi tekućim delatnstima, da nema vizije i planova, niti se pak iz njega vidi koliki su gubici u sistemu i kako se saniraju.

Da su troškovi reprezentacije, reklame i propagande, kao i troškovi dnevnica za putovanja visoki, smatra i Nenad Filipović, šef odborničke grupe Jedinstvena Srbija.

Bratislav Porkopović ukazao je na neslaganje pojednih iznosa u materijalu, kada je reč o donacijama, humanitarnim akcijama i reprezentaciji.

Ne dobivši odgovore na postavljena pitanja, zbog čega su odbornici opozicije krivicu bacili na predsedavajućeg koji nije pozvao direktorku da odgovori, usvojeni su statut JKP „Vodovod“ i program poslovanja za 2017. godinu, iz koga je izbačena stavka koja se odnosi na korišćenje subvencija iz budžeta grada.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.