Kako iskoristiti napuštene fabrike?

Izvor: RTS, 23.Okt.2009, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako iskoristiti napuštene fabrike?

U nekadašnjem "srpskom Mančesteru", posle propadanja tekstilne industrije ostalo je na desetine praznih fabrika. Tek za godinu dana biće poznato kako će se napuštene zgrade i zemljište koji su izgubili prvobitnu namenu iskoristiti.

Posle propadanja industrije u nekadašnjem centru tekstilne proizvodnje u Srbiji, Leskovcu, fabričke zgrade su napuštene i ostavljene da propadaju. One mogu da se iskoriste ali tek pošto bude završen popis svih neiskorišćenih objekata. Taj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posao poveren je Centru za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i trebalo bi da bude završen za godinu dana.

Mnoge propale i napuštene fabrike, pre svega tekstilne, sada su u stečaju ili se suočavaju sa posledicama loše privatizacije.

Grad ne može da bude korisnik njihove imovine jer nije u stanju da preuzme ogromna dugovanja tih preduzeća.

Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić kaže da rešenje za sudbinu neiskorišćenih hala ipak postoji.

"Mi možemo da, iz postupka stečaja, direktnom nagodbom ponudimo određeno preduzeće ukoliko se pojavi ozbiljan investitor", objašnjava gradonačelnik.

Mapa braunfild lokacija

Tačan broj neiskorišćenih i propalih fabrika u Leskovcu, ali i na području jablaničkog okruga, koje bi mogle da se ponude domaćim i stranim investitorima znaće se tek za tri meseca.

Izrada mape braunfild lokacija deo je projekta Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Prema rečima direktorke Centra, Biljane Stanković, cilj projekta je da se dobije jasna sliku svih napuštenih hala, fabrika i drugih objekata.

„Moramo tačno da znamo šta možemo da ponudimo investitorima i da te objekte iskoristimo na pravi način. Tako ćemo pokrenuti i ekonomiju", ističe Stankovićeva.

Češka ima dobro iskustvo sa braunfild investicijama. Pre osam godina bili su u istoj situaciji u kojoj je sada naša zemlja. Vladimir Gaspar, direktor Regionalne razvojne agencije u Češkoj kaže da su u tom poslu imali probleme, uglavnom u vezi sa ekologijom i nerešenim imovinskim pitanjima.

"Ipak, uspeli smo da velike neiskorišćene fabrike pretvorimo u male proizvodne pogone", objašnjava Gaspar. On kaže i da u njegovoj zemlji imaju odlično iskustvo sa korišćenjem poljoprivrednog zemljišta.

Češka je, inače, u grupi zemalja bivšeg socijalističkog bloka koje su najuspešnije realizovale  braunfild projekte, zahvaljujući kojima su propale fabričke hale adaptirane u objekte sa novom namenom i prilagođene savremenom načinu života.

Da li će Leskovac ponovo postati srpski Mančester zavisiće od nove namene braunfild loakcija u Jablaničkom okrugu. Projekt o korišćenju napuštenih proizvodnih hala finansiraju Evropska unija i austrijska kooperacija za razvoj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.