Izvor: JUGpress.com, 14.Apr.2022, 17:44

Kako eliminisati dečje brakove

LESKOVAC

Nevladina organizacija „Praksis“ organizovala je okrugli sto na temu prevencije i eliminacije dečijih brakova u Srbiji u okviru istoimenog projekta. Podaci Istraživanja višestrukih pokazatelja rizika ukazuju na ogromnu razliku u prisustvu dečjih brakova u opštoj populaciji i romskim naseljima – 56% žena u romskim naseljima starosti 20 do 24 godine udalo se pre 18. godine, u poređenju sa 6% u opštoj populaciji, dok se 16% venčalo pre 15. godine, za razliku >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << od samo 1% onih koje su se za to odlučile u opštoj populaciji. Zato je cilj projekta i da doprinese prevenciji i eliminaciji dečjih brakova i poboljšanju položaja Romkinja u romskim naseljima u Kruševcu, Kragujevcu, Vranju, Subotici, Bačkoj Palanci, Smederevu, Novom Sadu i Leskovcu. Nevena Marković u ime organizatora kaže da se mali broj dečjih brakova evidentira, a to ima više uzroka.

„Naš cilj i jeste da kroz ovaj projekat taj problem učinimo vidljivijim. Najniža granica sa kojom smo se sretali kod dečjih brakova je jedanaest godina. Najčešći uzroci dečijih brakova su u siromaštvu, odnosno socijalnoj ugroženosti. Postoji problem sa obrazovanjem, deca koja su u sistemu obrazovanja ne ulaze u dečje brakove. Dakle, napuštanje obrazovanja je uzrok, ali i posledica dečjih brakova. Mi ukazujemo na ovim okruglim stolovima i da sklapanje dečjih brakova problem u globalu. Devojčice ostaju neobrazovane ili završe samo osnovnu školu, vrlo rano rađa dete, koja je u tom trenutku relativno mlada i zdrava, ali je ekonomski zavisna od porodice i domaćinstva u kome ne donosi nikakvu odluku. Tu se stvara jedan krug iz koga je skoro nemoguće izaći i sve to utiče na zdravstveno stanje, koje doprinosi i tome da je životni vek Romkinja kraći…“

Markovićeva kaže da je Centar za socijalni rad Leskovac jedan od retkih koji ima evidenciju o dečjim brakovima.

„Oni ne stavljaju to pod tepih, reaguju na prijave i mi smo imali sastanak sa njima. Ali, ovde nije u pitanju samo jedna institucija, nego niz koji treba da isprate svi akteri, dakle posle Centra policija, tužilaštvo, sudstvo, škole, NVO sektor, zdravstvene institucije, komšije… Svi su dužni da prijave dečiji brak, jer je vanbračna zajednica sa maloletnikom krivično delo. S druge strane tu ima i drugih krivičnih dela u smislu zanemarivanja ili zlostavljanja dece…“

Projekat ima i ekonomsku komponentu, jer će nakon početnik analiza uslediti radionice sa devojčicama i njihovim roditeljima, a nakon toga i radionice ekonomskog osnaživanja sa ženama.

„Sarađivaćemo i sa Nacionalnom službom za zapošljavanje kroz motivacione radionice, a nakon togas ćemo biti u prilici da ponudimo kompletne obuke dokvalifikacija ili prekvalifikacija za koje te grupe žena budu zainteresovane. Projekat se trudi da ne bude samo edukativan kroz sastanke, nego da pokušamo i da se pojedinac osnaži, u ovom slučaju će to pre svega biti mlade žene i očevi“ zaključila je Nevena Marković.

Projekat „Prevencija i eliminacija dečjih brakova u Srbiji“ finansiraju Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji, Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke (BMZ) u okviru Programa Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.