Izvor: JUGpress.com, 30.Mar.2020, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad su Leskovčani išli da gledav vozovi

LESKOVAC

Od toj kude se i kako se pravila železnička stanica u Leskovac ostalo je zapisano: tuj kude su bili Ludajci ( Sg kafana Sandokan ) pa sve na tam do kude je sg Tekstilna škola – u pretprošli vek bila je golema močvara,blatište,baruštine, travuljine,glibovi i koe ti ne sve što raste iz barske vode. Ondk su rabadžije ss volovska kola od kubik dovozili zemlju i s tuj zemlju zatrpaše se tej baruštine.

Na mesto kude je bila močvara napravi se železnička >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << stanica – izgradnja je završena 2O.januara1886.godine i bila je najlepša građevina u toj doba u Leskovac-imala je tri službene prostorije u prizemlje i stan za šefa stanice na sprat. U sastav železničke stanice bila je i uvek puna reštoracija.

Dvadeset sedmog februara 1886.godine završila se pruga Niš-Vranje. Prvi putnički voz prođe kroz Leskovac 18.marta 1886.godine, a28.marta iste godine prođe i teretni voz. Posle su Leskovčani nedeljom, praznično obučeni -porodično išli da gledaju kako vozovi dolaze i odlaze iz Leskovac. Preko železničku stanicu napravi se pasarela – gvozdeni most za preko stanicu ss visoki basamaci s obe strane mosta.

Preko mosta za preko stanicu išlo se u Devetački sokak, u Kucinu fabriku, u Ančiki, Bratmilovce, Manojlovce i sva moravska sela.

Dvadeset godine posle Prvog svetskog rata Leskovac je, posle Beograda bija ekonomski najjači grad u Srbiju. I u knjige je zapisano da je u to vreme imao više od 4O preduzeće, više od 5oo zanatskih i preko 37O trgovinskih radnji, sedam novčana zavoda, oko sto kafane i 😯 milionera. Deo svog bogatstva Leskovac je ulagao u razvoj Paraćina, Niša, Kumanova i Beograda.

Vlada Prendin imaja je pekaru kude železničku stanicu. Svaki dn gleda kako prođujev putnički i teretni vozovi i često je znaja da kaže:

Vikav da je Jug siromašan, a Sever bogat.A kolko ja odovde mogu da vidim-južna pruga je na Sever, a kroz Leskovac ide – severna pruga.

Od toj vreme i sg se priča:

Kd se ujutru u Leskovac skineš od voz i od stanicu pođeš na kud Široku čaršiju-dočeka te gus čur iz raspalene ckare otud i odovud ulicu, kazuješev Merza i advokat Manić. Na ckare frljeni i cvrčiv ćebapi, pljeskavice,kobasice, momičke,krezle-brizle,pa tefteri,slezenke i pletena crevca. A na sve strane fabrika do fabriku i njihovi dimnjaci ko sulundari-štrčiv i tcv nebo. Iz visoki fabrički dimnjaci diza se gus čur– i pravi ladovinu na Niš! A Niš koje je tg i bija, vikaše Merza. Ništa. Niš je uvek bija – pri dupe na Leskovac!

Sava Dimitrijević

PodeliteKlikom podijelite na Facebooku(Otvara se u novom prozoru)Podijeli na Twitteru (Otvara se u novom prozoru)Kliknite za slanje e-pošte prijatelju(Otvara se u novom prozoru)Kliknite kako bi podijelili na Skype-u(Otvara se u novom prozoru)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.