Izvor: JUGpress.com, 08.Maj.2023, 09:44

Kad je Leskovac bio. . .: Znate li ko je sagradio ovu kuću?

LESKOVAC

Nalazi se na Niškoj ulici, kako ovu ulicu nazivaju leksovčani iako zvaničnoi ima drugo ime.

Preko puta je Zelene pijace.

Znate li ko je sagradio ovu kuću?

Evo šta o njoj piše dugogodišnji leskovački novinar Sava Dimitrijević koji i otkriva da je ona pripadala porodici Lešnjak.

” LEŠNjAKOVI su prevalili dug i vekovni put dok su došli u Leskovac. U njihovoj veoma razgranatoj familiji je zapisano da su njihovi >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << preci na ovaj put krenuli iz Skadra, da su prvo zastali i živeli u mestu Đurđevića Tara, da su zatim otišli iz Đurđevića Tare i došli u Crnu Travu. Iz Crne Trave prešli su u Leskovac – oko 1800 godine. To znaju po tome što se njihov predak – Cvetko, po kome i nose prezime CVETKOVIĆ rodio u LESKOVCU 1810. godine.

U ISTORIJI Starog Leskovca zapisani su kao vrlo uspešni trgovci, a Leskovčani ih pamte kao radine i čestite ljude.

Lešnjakovi su kuće gradili uglavnom u Niškoj ulici.

Ovo je fotografija kuće Tase Cvetkovića Lešnjaka.Tasa je sin Mihajla Cvetkovića, rođenog 1848. godine i Tinke. Tasa je bio trgovac užarijom, žena Julka, a njihov sin Miodrag-Dragan Cvetković Lešnjak, veterinar ,,u to vreme bio je najlepši čovek u Leskovcu,, – kaže Dušan Cvetković Lešnjak..”(kraj) SD/LJS

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.