Izvor: JUGpress.com, 19.Jun.2023, 10:40

Kad je Leskovac bio. . .Porodica Banković

LESKOVAC

Leskovčani se rado sećaju svojih predaka . Tako je jedan od njih , potpisuje se na FB sa Novak Mijatv, objavio fotografiju svojih predaka i kratak tekst uz nju, koji prenosimo.

” Na fotografiji je moj pradeda Milan Banković sa suprugom Nadeždom (mojom prababom ) i sinovima Svetislavom, Todorom i Radovanom (moj deda).

Pradeda Milan bio je džokej i vlasnik špediterske firme koja je prevozila >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << sirovine i gotove proizvode Vlajčićeve sapunare KALODERMA. I njegov otac Stojan radio je sa stočnim zapregama i , ako je za verovati mom dragom ujaku Nikoli Miilićeviću, fotografu, pilotu, aeromodelaru, piscu, putopiscu, pesniku, novinaru iglavnom i odgovornom uredniku #NovaNasareci … ,kozeru, pozeru, … ,coveku koji zn'aje Zemlja na ko'je “stoji” , ( i koji kao novinar najviše voli da piše o leskovackom legendarnom farmaceutu Božidaru Djordjevicu Kukaru , a redje o ostalim legendarnim leskovčanima) , i njegovom kazivanju, karavanima bi na mulama odvozio brodske konopce u Solun, a od onud dovozio ovamo morsku so, koja je u to vreme bila vrednija od zlata.

Prababa Nadežda je bila predratno siroče (roditelji su joj umrli rano od tuberkuloze ), pa su se o njoj, njenim sestrama,kao i o mnogoj drugoj deci iste ili slične sudbine tada starali Vlajčići (bili su im mecene ).

Jednog dana, kada je već bila poodrasla, neko od Vlajčića joj je prišao i rekao kratko (po njenom kazivanju ) :”Imamo dobru priliku za tvoju udaju!”, i zbrinuli su je trajno.

Bila je podosta mlađa od supruga joj Milana.

Možda je zanimljivo da kažem i to da je njena srednja sestra Ružica, majka legendarnog leskovačkog advokata, ex šefa SLUŽBE PRAVNE POMOĆI, Dragana Dimitrijevića, iz milošta zvanog Faćka, dok je njena najstarija sestra Vasilija majka takodje legendarnog književnog kriticara Nikolaja Timčenka.

Sva trojica njihovih muževa radila su ponešto za Vlajčiće u to vreme!

Nevidjeno kvarni bili ti Vlajčicć! “.

Pišite nam i vi o svojim precima, sačuvajmo duh starog Leskovca na taj način. (kraj) LJS/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.