KBC Niš: Većina pacijenata zavisi od terapije kiseonikom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2020, 17:10

KBC Niš: Većina pacijenata zavisi od terapije kiseonikom

U Kliničkom centru u Nišu hospitalizovano je 96 pacijenata od kojih je većina zavisna od kiseonične terapije, izjavio je danas direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju niškog KC Radmilo Janković povodom donacije koju su KC Niš i COVID centar u Leskovcu danas dobili od UNICEF-a.

"Dobili smo šest protokomera kiseonika zajedno sa ovlaživačem vazduha. Velikoj većini, gotovo 70 odsto pacijenata, od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2.200 koji su bili hospitalizovani u KC Niš, bila je potrebna neka vrsta kiseonične terapije ili kiseonične potpore, a ovi aparati upravo služe kao početna terapija u dopremanju kiseonika iz centralnog dovoda", rekao je Janković i podsetio da je Klinika bila najviše ukljucena u lečenje najtežih pacijenata.

U ime Klinike za dečije interne bolesti, načelnik intenzivne nege, Dejan Milojević, takođe je zahvalio UNICEF-u.

"Danas smo dobili pulsni oksimetar, aparat koji je u svakodnevnoj upotrebi, standard u lečenju pacijenata. Apart služi za kontrolu vitalnih parametra na jedan neinvaznivni način", rekao je Milojević.

UNICEF je danas isporučio dodatnu opremu zdravstvenim ustanovama u Srbiji - šest kiseoničkih protokomera i pulsni oksimetar KC Niš i tri kiseonička protokomera COVID centru u okviru Opšte bolnice u Leskovcu.

Kiseonički protokomeri su podrška lečenju COVID bolesnika kojima je potrebna kiseonična terapija dok je pulsni oksimetar namenjen za brže i preciznije merenje koncentracije kiseonika u krvotoku.

UNICEF je do sada isporučio 56 od ukupno 61 protokomera nabavljenih za zdravstvene ustanove u Srbiji - KBC Zemun, KBC Zvezdara, Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica", KC Vojvodina, KBC "Dragiša Mišović", KC Kragujevac, Infektivnoj Klinici i Klinici za pulmologiju KC Srbije, OB Novi Pazar, a danas i KBC u Nišu i COVID centru u Leskovcu.

U narednim danima KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu će dobiti dodatnih pet protokomera. Prošle nedelje UNICEF je isporučio i prva četiri od ukupno 50 respiratora nabavljenih za zdravstvene ustanove.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina De Dominićis rekla je da ceni odziv privatnog sektora na apel UNICEF-a za borbu protiv COVID-19 i njihov doprinos nabavci medicinske opreme.

Takva mobilizacija sredstava za UNICEF od ključnog je značaja i za redovne programe za decu kao i u vanrednim situacijama, rekla je ona i dodala da su protokomeri nabavljeni zahvaljujući donaciji zaposlenih u IT kompaniji Nutanix, dok je kompanija Symphony omogućila nabavku pulsnog oksimetra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

KC NIŠ: Većina pacijenata zaraženih korona virusom zavisi od terapije kiseonikom

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2020

Stigle i donacije..U Kliničkom centru u Nišu hospitalizovano je 96 pacijenata od kojih je većina zavisna od kiseonične terapije, izjavio je danas direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju niškog KC Radmilo Janković povodom donacije koju su KC Niš i COVID centar u Leskovcu danas dobili...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.