Jura gradi novi pogon u Leskovcu

Izvor: Radio 021, 19.Feb.2018, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jura gradi novi pogon u Leskovcu

U toku je gradnja nove fabrike korejske kompanije Jura (Yura) u Leskovcu, u koju će biti uloženo oko 40 miliona evra.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je prilikom predstavljanja nove opreme za sterilizaciju u leskovačkoj bolnici, izjavio da će korejski investitor graditi ogromnu "hirušku salu" koja će, prema njegovim rečima, biti jedna od najmodernijih u Evropi.

"Jura sada pravi fabriku od 40 miliona evra, od koje pravi nešto slično >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sterilizatoru, odnosno prave 'hirušku salu' od 900 metara gde prašine ne sme da bude ni u tragu. To postrojenje biće medu najmodernijim u Evropi", rekao je Cvetanović, a prenosi Jugmedia.

On je, navode, najavio i skoru donaciju Jure za Opštu Bolnicu, Dom zdravlja i Gimnaziju u vrednosti od 5,5 miliona dinara.

Ranije je, piše portal, bilo nagoveštaja da će se u novoj fabrici kompanije Jura proizvoditi sofisticirani proizvodi i da će biti mesta za pretežno visokoobrazovane kadrove.

Podsetimo, kompanija Jura koja ima pogone u Nišu, Rači i Leskovcu, a u javnosti je postala poznata nakon što su pojedini radnici štrajkovali zbog toga što nisu mogli da dobiju jedan neradni dan koji im pripada po zakonu, ali i zbog fizičkog i mentalnog zlostavljanja, na koje niko u vlasti nije reagovao. Prema tvrdnjama sindikalaca, radnicima nije bilo dozvoljeno da odu u toalet, nego im je savetovano da nose pelene. Takođe, dve radnice koje su obolele od raka ostale su bez posla.

Ugovori o radu koji ne sadrže iznos osnovne zarade, imaju neutvrđen raspored radnog vremena, u njima ne postoje odluke o korišćenju pauza, porodiljama na odsustvu se ne uručuju obračuni plata, ne vodi se evidencija zarada... To je samo deo nedostataka koje su inspektori rada utvrdili kontrolišući sedište kompanije. Inspekcija je u proteklih nekoliko godina izvršila 31 nadzor u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, a od tog broja samo u poslednje dve godine obavljene su 24 kontrole, što redovne, što kontrole po zahtevu zaposlenih zbog otkaza ili upozorenja pred otkaz.

Inače, "Jura" je 2013. godine Inspekciji rada poklonila automobile.

Autor: 021.rs, Jugmedia
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.