Izvor: Blic, 02.Nov.2016, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jenjava epidemija salomonele u leskovačkim vrtićima

U Zavodu za javno zdravlje u Leskovcu tvrde da je zaustavljen put širenja salomonele u vrtićima Predškolske ustanove "Vukice Mitrović", gde je 24 dece obolelo, a petoro su nosioci ove zarazne crevne bolesti.

Obolela deca pohađaju 5 od ukupno 10 vrtića, a najveći broj, 14, su rođena 2013. i 2014. godine.

- Nadamo se da smo presekli put širenja salomonele. Moguće je da se pojavi još po neki slučaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zbog tog inkubacionog perioda od 72 časa i konatakata, ali to su slučajevi oboljenja pre preduzimanja epidemioloških mera - kaže Aleksandra Nikolić, direktorka Zavoda.

Prvi slučja salomenle registrovan je 16. oktobra, poslednji 28. oktobra, a epidemija je prijavljena 30. oktobra.

Iako su preduzete ospežne mere za sprečavanje širenja ove opasne bakterije i analizarana 96 uzoraka u kojima nije pronađena salomonela, izvor zaraze još nije otkriven, pa Nikolićeva pretpostavlja da se ona prenosila kontaktnim putem.

- Mi smo uzeli 59 uzorka iz centralne i distrubitivnih kuhinja vrtića sa opreme, radnih površina i sa ruku zaposlenih i ni u jednom slučaju nije otkrivena salomonela. Očekujemo da stignu još tri preostala rezultata iz vrtila, od kojih jedan sa sirovine - ističe direktorka zavoda.

Kontolisane su i dečje igraonice gde su se slavili rođendani. Iz pet igraonica je uzeto sa radnih površina i ruku zaposlenih 39 briseva i u njima takođe nije izolovana bakterija.

Vršene su ankete u 28 porodica obolele dece gde takođe nije pronađena bakterija.

Za kontrolu hrane koju su deca jela na rođendanima zadužena je Veterinarska inspekcija u Leskovcu, ali načelnik te inspekcije Boban Popović nije hteo da nam kaže kakvi su rezultati kontrole, rekavši da za to nema odobrenje iz beogradske centrale.

Aleksandra Nikolić, iskusni epidemiolog, kaže da se u većini slučajeva ne utvrdi uzročnik epidemije.

Prema saznanjima „Blica“ na jednoj od rođendanskoj žurci u igraonici bilo je, čak, 70 dece.

Na tim dečjim žurkama uglavnom se služe pice, ali i torte koje roditelji sami prave, naručuju u specijalizovanim poslastičarnicima ili kod žena koje se tim poslom bave na crno, pa je put otkrivanja uzročnika zaista komplikovan i težak, tim pre što se ostaci hrane ne čuvaju.

Najdalje do sutra biće poznati i rezultati analiza 300 uzoraka iz stolica dece. Nikolićeva pretostavlja da će se eventualno otkriti samo nosioci bakterije, budući da od 28. oktobra nisu zabeležena nova oboljenja, mada ne isključuje ni mogućnost pojave bolesti još kod nekog deteta s obzirom na kontaktnu prenosivost.

- Preporučujem roditeljima da svoju decu slobodno vode u vrtiće, ali da budu korektni, i preventivnim sestrama, koje na ulazu vrše trijaže, prijave zdravstveno stanje svoje dece - napominje Nikolićeva.

Ovo je od 1998. godine, kada je od šigele obolelo oko 200 dece, treća epidemija u leskovačkim vrtičima. Pre tri godine takođe je proglašena epidemija salomonele ali sa daleko manjim brojem obolele dece.

Inače, u Zavodu za javno zdravlje u Leskovcu vlada vanredno stanje jer ekipe stručnjaka rade po 18 sati dnevno. Slična je situacija i u vrtićima gde je izvršeno generalno čišćenje i nekoliko puta vršena dezinfekcija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.