Izvor: JUGpress.com, 27.Nov.2020, 18:44

Jelena Spirić: Ugovor o javnoj rasveti štetan za grad i građane Leskovca

LESKOVAC

Na konferenciji za medije Jelena Spirić, predsednica Inicijativnog odbora Stranke slobode i pravde u Leskovcu, ocenila je štetnim i koruptivnim ugovor o javnoj rasveti koji Grad Leskovac sklapa firmom „Kip lajt“.

„Nekada povučen, a sada potpisan ugovor o zameni javnog osvetljenja samo dokazuje da što je situacija gora po narod, to pojedini naprednjaci bolje prolaze. Sramno je da se teška >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << situacija, u kojoj leskovčani svakodnevno umiru, koristi za potpisivanje koruptivnih i štetnih ugovora. LED rasveta štedi električnu energiju, ali neće uštedeti budžet grada Leskovca, jer će finansijski benefit imati samo privatni partner i prijatelji. Debelo ćemo svi platiti noviju tehnologiju dok trenutna gradska vlast deci po školama još nije zamenila neispravne neonke. Trenutna vlast godinu dana nije uspela da završi rekonstrukciju postojeće rasvete u naselju Rade Žunić, a sada trebamo verovati da će u roku od 6 meseci zameniti svu rasvetu na teritoriji Grada?“

Spirićeva je optužila gradsku vlast da nije želela samostalno da ulagaže u ovu investiciju zarad benefita od uštede električne energije.

„Čak i sa zaduživanjem kod banke dali bi 8,6 miliona evra manje nego što se daje firmi „Kip lajt“. Sa investicijom Grada i to čak uz kredit, godišnje bi uštedeli 573.333 evra! Ta godišnja ušteda je veća od startnog nedostajućeg novca za lečenje male Anike! Mesečno će se nepotrebno poklanjati ovoj firmi 48.000 evra! To je suma potrebna za transplantaciju bubega sa donorom u inostranstvu ili bilo koju onkološku operaciju! Svakog meseca bi mogao biti spašen jedan ljudskii život! Na nivou celog perioda trajanja ugovora to je spašenih 180 života koje će umesto pomoći države morati da odbrojavaju svoje dane dok prikupljaju novac za lečenje po humanitarnim bazarima i društvenim mrežama!“

Upitala se javno Jelena Spirić zašto gradske vlasti nisu želele da ulažu u LED rasvetu, nego dozvoljavaju da godišnje izgubimo dva dečja vrtića ili dve magnetne rezonance, koje ionako nemamo?

„Ili zašto Vlada Srbije ne želi da investira, imajući u vidu najavu ministra Malog o ulaganjima u kapitalne projekte po Srbiji? Da naglasim da su ovo brojke samo na nivou Leskovca, a suma je mnogo veća kada dodamo i ostale gradove u Srbiji gde su potpisivani ovakvi ugovori i dilovi sa firmom „Kip lajt“. Mi smo pozivali tužilaštvo da reaguje i ispita šta se radi još u periodu kada je ovaj ugovor povučen sa dnevnog reda Skupštine Grada Leskovca, pozivamo ga ponovo i sada. U protivnom, moraćemo sami da odradimo njihov posao i da podnesemo krivične prijave.“

Spirićeva je sigurna i da je neko „iznad“ izvršio pritisak na predstavnike lokalne samouprave, jer su mnogi već odradili ove projekte.

„Jedino Leskovac nije i sve je zbrzano kako bi se to našlo u budžetu i firma „Kip lajt“ krenula da inkasira svakog meseca od Leskovčana 50.000 evra preko nego da smo sami to radili. Inače, vozila ove firme su već bila parkirana ispred OŠ „Josif Kostić“, tako da se pitam šta su oni radili u Leskovcu kad nikakav ugovor nije bio potpisan niti su dobili bilo kakve dozvole za rad?“

Jelena Spirić je iznela i podatke gde, kako tvrdi, trenutni troškovi za rasvetu i održavanje na teritoriji Grada Leskovca za 15 godina bi iznosilii 10,9 miliona evra.

„Ukoliko radimo ovo javno ulaganje preko javnog partnerstva za 15 godina daćemo 15,1 milion evra i plus četiri miliona evra jer nakon deset godina će sve sijalice morati da budu zamenjene. to je ukupno 19,1 milioona. Struktura realnih troškova za LED rasvetu za 15 godina po njihovoj projekciji je 6,36 miliona evra, što je troduplo manje.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.