Jedina žena auto-limar u Jablaničkom okrugu

Izvor: RTS, 17.Sep.2019, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedina žena auto-limar u Jablaničkom okrugu

Žena zmaj, tako u Bratmilovcu kod Leskovca zovu 48 - godišnju Sunčicu Gorčić koja je jedina žena-autolimar na jugu Srbije. Majci dvojice sinova dan počinje u autolimarskoj radionici,a završava se u fabrici nameštaja.
"Čudno im je što sam žena, a oni traže majstora. Tako da nekad neko i ne veruje da sam ja taj majstor,autolimar", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kaže Sunčica Gorčić, autolimar.

A kada se uvere u njenu spretnost i znanje skidaju kapu za majstorstvo i postaju stalne mušterije. Zanat nimalo lak posebno za ženu. Sunčica je učila od supruga koji joj je pre 18 godina zbog zdravstvenih problema predao radionicu.
"Zahteva preciznost i pažljivo mora da se radi jer postoji i opasnost. Kad pošteno radiš uvek imaš posao, znači to je najbitnije", dodaje Sunčica.
Kad ostavi varjaču lati se čekića, šrafcigera, brusilice. U radionici vozila za popravku,u dvorištu stara,havarisana koja rastavlja u delove. Glas o dobrom majstoru brzo se širi pa je tako Sunčica dobila ponudu i za posao u fabrici nameštaja. Srodila se kaže i sa limom i sa drvetom.

"Radim u lakirnici na brušenje stolica, stolova. Jedan tempo sam navikla, držim taj tempo rada tako da mi nije teško ništa", kaže Sunčica.
Bez predaha od jutra do večeri. Čak i jagode sadi. Ruke pune žuljeva a na licu uvek osmeh. Tako dočekuje i komšije i mušterije.
"Oni su počeli od nule.Ovde je bila jedna kućica mala pa su radom napravili evo kakvu kuću.Tako da stvarno su vredni, nemam reči", ističe Zoran Mičić, mušterija
Nedavno je dobila sertifikat za varioca. Zahvaljujući donaciji Help-a uskoro stiže i nova oprema koja će joj, kako kaže, znatno olakšati rad.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"ŽENA ZMAJ" Sunčica radi dva posla da bi prehranila porodicu i jedina je ŽENA AUTO-LIMAR na jugu Srbije

Izvor: Blic, 17.Sep.2019

Žena-zmaj, tako u Bratmilovcu kod Leskovca zovu 48-godišnju Sunčicu Gorčić koja je jedina žena-autolimar na jugu Srbije. Majci dvojice sinova dan počinje u auto-limarskoj radionici, a završava se u fabrici nameštaja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.