Izvor: JUGpress.com, 07.Nov.2019, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni čas o Danu primirja u Gdelici

LESKOVAC

U centru Grdelice, učenici Osnovne škole „Desanka Maksimović“ održali su javni čas o Danu primirja u Prvom svetskom ratu.

Nakon što su utihnuli zvuci srpske himne, djaci su okupljenim sugradjanima  ispričali priču o Velikom ratu, ali pre svega 11. novembru, danu kada je sklopljeno primirje, čime je okončan, do tada najveći ratni sukob svetskih razmera.

Javni čas su osmislile >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i pripremile dve Ivane i jedna Jelena, nastavnice Osnovne škole ‘’Desanka Maksimović’’, sa idejom da se meštani Grdelice podsete na srpsku istoriju s početka 2o. veka i simbola koji se trajno vezuju za stradanje i herojstvo srpske Vojske:

–          Znamo da se 11. novembar slavi kao Dan primirja, da ga od pre sedam godina, kao državni praznik obeležava i Srbija, te da je Natalijina ramonda ili cvet feniks, simbol vaskrsnuća , odnosno uzdizanja srpskog naroda  posle velikog stradanja.  Nas tri smo smatrale da to nije dovoljno popularizovano, da naša deca ne znaju šta je simbolika ovog amblema. Između ostalog rešile smo da, na inicijativu profesorke istorije Ivane Ranđelović , organizujemo javni čas, istakla je profesorka biologije Ivana Stamenković.

Kolektiv škole se zahvaljuje leskovačkom pozorištu na ustupljenim kostimima i JKP ‘’Grdelica’’ na pozamljenim rekvizitima za scenografiju.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.