Izvršenje leskovačkog budžeta - realnost i inflacija podelile vlast i opoziciju

Izvor: JužneVesti.com, 27.Jun.2023, 14:31

Izvršenje leskovačkog budžeta - realnost i inflacija "podelile" vlast i opoziciju

Planirani budžet Leskovca za 2022. godinu bio je 5,66 milijarde dinara, a prema izveštaju gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, on je ispunjen 96,5%, odnosno sa 5,32 milijarde dinara. On je sednici Skupštine istakao i da je u prethodnoj godini ostvarena dobit od 158,2 miliona, dok su iz Grupe građana ”Za Leskovac zajedno” izneli niz zamerki, uz tvrdnje da je ingflacija uticala na to da je budžet realno bude manji >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << za 20%.

Najviše prihoda u leskovački budžet tokom 2022. godine slilo se u od poreza na dohodak i kapitalne dobitke - 2,49 milijarde dinara, dok je više od milijardu dinara dobijeno od transfera sa drugih nivoa vlasti.

Rashodi u prošloj godini iznose 4,66 milijarde dinara, a najviše novca utrošeno je korišćenje roba i usluga - 1,4 milijarde, dok je na plate zaposlenih u javnom sektoru iz budžeta svih građana otišlo više od 1,3 milijarde dinara.

Prvi čovek Leskovca po ko zna koji put ove godine hvalio se šta je to urađeno u prošloj godini, uz ocenu da je budžet bio stabilan i dobro isplaniran, kao i da su svi krediti isplaćeni. Cvetanović zadovovljan učinjenim u 2022. godini; foto: M. M.

Trudili smo se da sve projekte koje smo planirali i da ih ostvarimo. Bilo je stavki koje nismo upseli da realizujemo, ali smo većinu to ispravili već na početku godine. Ponašamo se odgovorno, racionalno trošimo novac. Budžet u 2022. godini je bio likvidan i završen je više ostvarenih prihoda nego rashoda i to za 158,2 miliona dinara. Rasplogali smo sa 731 miliona dinara nego 2021. godine, što je još jedan dokaz da Leskovac ide napred. Moram da kažem da smo prošle godine isplatili i poslednju ratu kredita koji su napravili naši prethodnici - rekao je Cvetanović.

Da je inflacija uticala na to da budžet Leskovca ”omane” za 20% rekao je narodni poslanik i odbornik Grupe građana ”Za Leskovac zajedno” Nebojša Cakić, koji je istakao i da je budžet srazmerno najmanji u Srbiji, zbog toga što je prosečna plata u Leskovcu najniža u celoj zemlji.

Kažu da je ostvarenje 96,5%, ali moraju da znaju da inflacija 15,1% što kada lepo izračunate dovodi to toga da je budžet ”omanuo” za 20%. Mi smo grad sa najmanjim primanjima, grad koji ima srazmerno najniži budžet. Mi imao fabike gde ljudi rade za male pare. Mi danas u Leskovcu nemamo nijednog domaćeg investitora koji je strateški značaj, a to znači da će biti ovde u gradu i da će raditi narednih 30 godina. Čuli smo malopre i hvalospev koliko i čega je urađeno, a u oni su sami u ovom izveštaju napisali da je u Leskovcu izgrađeno nula kilometara puteva koji su u nadležnosti Grada. Još jedna nula je i tamo gde je odnos prečišćenih otpadnih voda u odnosu na količunu, a to je upravo ono zašto građani plaćaju najskuplju vodu u Srbiji - rekao je Cakić.

Raspravu o budžetu, koja je trajala više od dva sata, obeležila je i svađa gradonačelnika Cvetanovića i odbornika opozicije Nenada Zdravkovića, koji se jedan drugog optuživalu da su pacijenata uzimali novac za njihovo lečenje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.