Izmene i dopune Zakona o dualnom obrazovanju počele iz Leskovca - više praktične nastave, manje teorije

Izvor: JužneVesti.com, 31.Mar.2023, 17:52

Izmene i dopune Zakona o dualnom obrazovanju počele iz Leskovca - više praktične nastave, manje teorije

Sa 5 obrazovanih ustanova, 9 profila i 13 kompanija koje su uključene u program dualnog obrazovanja Leskovac je jedan od najuspešnijih gradova, a kako bi odmah po završetku školovanja srednjoškolci i studenti bili osposobljeni za samostalni rad, Kancelarija za dualno obrazovanje, uz podršku Ministarstva prosvete, predlaže izmenu i dopunu Zakona prema kome će oni više biti uključeni u praktični rad, dok će imati manje obaveza u samoj školi i praktičnoj nastavi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<
Umesto dosadašnjeg sistema dualnog obrazovanja koji je podrazumevao da učenici u firmama i kompanijama provode samo po jedan radni dan, prema novom Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama dualnog obrazovanja, koji bi uskoro trebalo da se nađe pred narodnim poslanicima, učenici trogodišnjih profila obrazovanja bi praktičnu nastavu trebalo da pohađaju po tri dana, dok će oni koji srednju školu završavaju posle četiri godine raditi po dva dana u nedelji. Javna rasprava održana u Akademiji "Južna Srbija", foto: M. M.

Ekonomski razvoj svake države zapravo zavisi od kvalitetnog obrazovanja i osiguranja kvalitetnog obrazovanja - jeste ključna poruka novog Zakona. Dakle povećamo fond stavki učenja kroz rad, 60% na nivou trogodišnjih profila, a 40% na nivou četvorogodišnjih obrazovanih profila. Imali smo mi to u prethodnom Zakonu, između 20% i 80%, ali nekako mi se čini da je to bio početak i da su se profili zadržavali na minimumu i da li mladi ljudi stiču kompetenciju ukoliko imamo tako mali procenat. Dobijamo novi element koji je jako značajan - rekla je Gabrijela Grujić, direktorka Kanclelarije za dualno obrazovanje.

Da je dualno obrazovanje izuzetno značajno za razvoj privrede ističe i ministar Branko Ružić, koji je podsetio da su od školske 2021/22. godine u dualno obrazovanje uključeni i studenti, koji takođe pohađaju nacionalni program. Gradonačelnik najavio da će se još privrednika uskoro uključiti u dualno obrazovanje; foto: M. M.

Ovaj model studija je implementiran i u visokoškolskim ustanovama, postoje 36 studijskih programa i to je ono što omogućava i otvara mnogo širu perspektivu. Vlada je pokazala sposobnost i spremnost da zaista implemenitra dualno obrazovanje i da to bude značajno i za našu decu, ali i privredu i razovj. Ono što moram da nagalsim jeste da je naš cilj da pojednostavimo areditacije poslodavca, povećanje obima učenja kroz rad, vrednovanju kvaliteta učenja kroz rad, ali i uvođenje trening centara - rekao je ministar.

Da će i Leskovac dobiti uskoro trening centar za razvoj dualnog obrazovanja rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je najavio da će Grad nastaviti da što više privrednika uključi u sistem dualnog obrazovanja.

Podsetimo, 2021. godine u akademiji strukovnih studija "Južna Srbija" u Leskovcu potpisan je ugovor o dualnom modelu studija na Odseku za poslovne studije sa privrednicima iz Leskovca, Niša, Aleksinca, Palića i Vlasotinca.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.