Izložba stripa i kolaža profesora leskovačkog Tehnološkog fakulteta

Izvor: JužneVesti.com, 11.Jul.2019, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba stripa i kolaža profesora leskovačkog Tehnološkog fakulteta

"Iluzije stvarnosti" profesora Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i Nišlije Vladimira Stankovića sadrže strip i kolaže, a organizatori navode da je često predmet njegovog osnovnog interesovanja aktuelna društvno-politička situacija kod nas i u svetu, koja je proizvela pojavu ratova, emigranata, terorista i društvenih nemira. Izložbu će zainteresovani moći da pogledaju od petka, 12. jula u 20 sati, u Paviljonu u niškoj Tvrđavi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Profesor Vladimir Stanković u svetu muzike, mode, reklama, dnevno-političkih događaja, pisanih i video-sadržaja, kako kažu organizatori, prikuplja elemente kojim "likovno govori". Uz notu sarkazma i ironije skreće pažnju na sve veće odsustvo estetskih i moralnih kriterijuma u društvu.

Svoj idejni koncept gradi oko medijski sveprisutne iluzije stvarnosti koja se formira pod uticajem različitih informacionih tehnologija kao reakcija na globalno stanje društveno-ekonomskih kriza.Svojim delovanjem vezanim za vizuelni jezik stripa i pop-arta kritikuje hiperprodukciju materijalnog, širenje potrošačkog mentaliteta, kao i čovekovu sve veću zavisnost od tehnoloških pomagala u svakodnevici koja nas oktužuje - pojašnjavaju organizatori.

Kažu da profesor i umetnik stripom i pop-artom, ne samo kao vrstom likovnog izražavanja, već i kao sredstvom masovne komunikacije, ukazuje na neprekidno zasipanje medija banalnim predmetima i proizvode modernog društva koji su paradoks jednog vremena.

Stanković je rođen 1969. godine u Nišu, a završio je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek dizajn tekstila.

Za niško Narodno pozorište je radio kostim za predstavu Zona Zamfirova 2005. godine, oslikavao je kostime za predstavu Ulica Štap i Kanap 2007. godine, a za Lutkarsko pozorište u Nišu učestvuje u izradi lutki Od ideje do lutke 2009, kao i izradu kostima za predstavu Crvenkapa 2014. - navodi se u biografiji.

U biografiji se navodi da je radio kao profesor u Srednjoj školi za tekstil i dizajn u Leskovcu, Narodnom Univerzitetu "Braća Stamenković" u Nišu , Srednjoj Umetničkoj školi u Nišu i na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, dok je od 2015. redovni profesor na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, na Katedri za industrijski dizajn tekstilnih proizvoda, dizajn tekstila, dizajn odeće.

Profesor i umetnik je samostalno izlagao desetak puta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.