Izvor: JUGpress.com, 17.Maj.2023, 20:29

Izložba slika Slobodana Popovića Popa

LESKOVAC

U Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“ otvorena je izložba slika Slobodana Popovića Popa, leskovačkog slikara koji ima iza sebe dugi niz stvaralačkog iskustva. Rođen je u Bujanovcu 1948. godine. Školu primenjenih umetnosti završio je u Nišu 1970. godine. Bavi se slikanjem, vajanjem i crtežom kao samostalnom disciplinom koja mu je ujedno i najdominantnija. Član je ULUS-a. Dugodišnji je prijatelj i >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << saradnik Biblioteke koji je u ovoj ustanovi imao svoje samostalne i grupne izložbe slika. Izložba slika ogranizuje se u okviru programa „Slike među knjigama“ koji biblioteka tradicionalno realizuje već punih 19 godina. Ovaj likovni program osmišljen je sa ciljem izlaganja likovnih dela autora i pokazuje da biblioteku i njenu misiju ne čini samo knjižni fond, ma koliko on bio bogat knjigama, časopisima i drugim izdanjima. Jedan od prvih slikara koji je podržao ovaj likovni program bio je upravo Slobodan Popović Pop. Izložbu je otvorila Vesna Ilić, direktorka biblioteke, nazbačivši da je ova ustanova ostvarivanjem koncepcijsko-sadržajnih promena obogatila svoje sadržaje, postala stecište ne samo čitalaca i ljubitelja dobre knjige, već i likovnog i duhovnog stvaralaštva, potvrđujući svoju nezamenljivu ulogu i vitalnost u najširem smislu.

„Naša ustanova otvorena je ne samo za ljubitelje knjiga i pisane reči, već i za ljubitelje muzike i likovne umetnosti. U svom vlasništvu biblioteka poseduje 85 umetničkih dela. Sva dela izložena su kao stalna postavka Biblioteke, kako u matičnoj ustanovi tako i u našim stacioniranim ograncima. Svojim kontinuiranim osavremenjivanjem umetničke zbirke, Biblioteka uspeva da utiče na bogaćenje kulturnog nasleđa, što pre svega ima izuzetan i dugoročni značaj za lokalnu zajednicu. Ovom izložbom, sa tematskim osvrtom na srpsku tradiciju i etno motive, umetnik Slobodan Popović Pop, postavio je sebi ozbiljan zadatak okrenuvši se jednoj od najstarijih slikarskih tehnika ulje na platnu. Na njegovim slikama dominira pirotski ćilim. Čast nam je što će slike oplemeniti našu ustanovu i učiniti da naši sugrađani, korisnici i bibliotekari uživaju u njima.“ (kraj) IS/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.