Izvor: JUGpress.com, 04.Apr.2023, 21:06

Izložba slika Aleksandre Vuksanović

LESKOVAC

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra otvorena je izložba slika pod nazivom „Čovekove senke” Aleksandre Vuksanović, umetnice iz Beograda. Aleksandra Vuksanović, master umetnik i lokovni pedagog, diplomirala je 2017. godine na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija (mediji i slike) u Beogradu, a potom i na osnovnim studijama na Fakultetu umetnosti u Nišu (slikarstvo) u klasi >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << prof. mr Katarine Đorđević, gde je završila i master studije 2021. godine. Priredila je tri samostalne izložbe i učestvovala na 30-ak kolektivnih u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je prve nagrade na Međunarodnom trijenalu portreta i autoportreta Momorijalne galerije “Dušan Starčević” u Smederevskoj Palanci i nagrade “Najbolja paleta” na 30. Likovnoj koloniji “Kosmic art – Ljubiša Marić” u Vojki. Učestvovala je na više međunarodnih likovnih kolonija. Član je ULUS-a i ULUPUDS. Izložbu je otvorila Slavica Erdeljanović Curk, profesorka na Fakultetu umetnosti u Nišu, koja je rekla da su Aleksandru inspirisali Mića Popović i Vlada Veličković, ali sada Aleksandra radi nešto sasvim drugačije.

„Kod nje nema pobune, ovo je intima, ali i stvarnost, zbilja. Ona svojim radovima natera ljude da zaćute, da se smire i shvate da je mnogo usamljenosti, tuge, trauma iz detinjstva i anksioznosti oko nas. Koji god rad da pogledam izaziva mi tugu. Tu nisu osobe koje otvaraju svoju dušu, a njeni radovi su čista stvarnost. Njoj je na slikama bitan pokret, a nema snage emocija koje su beskrupulozne, borbene. Autorka je pronašla svoju likovnu poetiku u osami i osamljivanju. Aleksandra sazreva kroz sve ove situacije, i, što mene posebno raduje, uspeva da sačuva svoju ambicioznost, vrednoću, ali i humanost, s obzirom da je radila sa decom obolelom od cerebralne paralize.“ (kraj) IS/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.