Izvor: JUGpress.com, 03.Avg.2023, 23:32

Izložba „Uputstvo za upotrebu” Nikole Markovića

LESKOVAC

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra otvorena je izložba “Uputstvo za upotrebu” Nikole Markovića, umetnika iz Niša. Marković je završio slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Čedomira Vasića. Doktorirao je na istom fakultetu pod mentorstvom prof. Milete Prodanovića (komentor prof. Čedomir Vasić). Član je ULUS-a. Izlagao je samostalno i grupno u zemlji i inostranstvu. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Dobitnik je značajnih nagrada. Od 2018. godine predaje na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Autor izložbe Nikola Marković kaže da „Uputstva za upotrebu“ trebaju da budu jasna i precizna, ali se često dešava da to nije tako.

„Ova izložba u ovom prostoru može da ima dva različita tumačenja u zavisnosti sa koje se strane sagledava.“

„Kao prilično usamljen primer bavljenja ovom temom, u zemlji gde kultura pamćenja u sebi po pravilu sadrži i element katastrofe zaborava i svest o tome kako snove o jednakosti, slobodi, solidarnosti, bratstvu ovde danaas malo ko sanja – izložbu „Uputstvo za upotrebu“ umeetnika Nikole Markovića možemo čitati, odnosno posmatrati, i kao svojevrstan apel i poziv na dostojanstvo“ kaže, između ostalog, Nebojša Milenković u predgovoru kataloga ove izložbe. (kraj) IS/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.