Izvor: JUGpress.com, 22.Maj.2021, 09:38

Izložba „Tu mač“

LESKOVAC

U Holu u prizemlju Leskovačkog kulturnog otvorena JE izložba fotografija “Tu mač”. Autorke su Čarna Nikolić, Una Laurenčić, Anastasija Kojić, Tamara Kostrevc i Tanja Marjanović, koje su nedavno završile Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu. Postavka donosi tumačenje pokreta, zvuka, boje i forme, a inspiracija su operska scena, muzika džez klubova, sport, atmosfera muzejskog prostora. Izložbu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je otvorila Jelena Simić, istoričar umetnosti, koja je rekla da je osnovna ideja na kojoj se zasniva izložba „Tu mač“ je pokušaj tumačenja i definisanja granice umetničkog i neumetničkog, onlajn i oflajn stvarnosti.

„Provokativnim i dvosmislenim naslovom aludira se ne samo na traženje mogućih odgovora, već se kritički sugerišu određeni višak i zasičenje. Više nego ikada izloženi smo brzini, površnosti, instant umetnosti, senzacionalizmu, nekulturi uključujući i onlajn stvarnost. Premalo je posvećeništva, usredsređivanja i uživanja u višeslojnim umetničkim tvorevinama. Koristeći fotografiju kao sredstvo promišljanja i komunikacijski medij u eri koju karakteriše i pluralizam naziva, umetnice su se bavile i pitanjem zašto nam je danas potreban i umetnik. Kroz svoje raznorodne poetike na njihovim fotografijama opredmećuju se „tu mač“ elementi umetničkog izraza i ukazuje se na višestrukost njihovog značenja. Veoma je važno naglasiti da fotografija kao moćno sredstvo izražavanja i dijaloga sa posmatračem nudi beskonačnu raznolikost percepcije, tumačenja i izvršenja. Stoga je fokus koncepta same izložbe i, pored ostalog, šta izložba umetničke fotografije može posmatraču da ponudi više od toga šta nude fotografije na koje svakodnevno nailazi na društvenim mrežama. Ova izložba ide u prilog tvrdnji da se bez izložbe ne može, uprkos pandemiji i uprkos nezavidnoj poziciji umetnosti i kulture u društvu.“

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.