Izvor: JUGpress.com, 18.Dec.2019, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba “Hristifor Crnilović-predmeti iz Leskovca i okoline”

LESKOVAC

U Narodnom muzeju u Leskovcu otvorena je izložbe „Hristifor Crnilović – predmeti iz Leskovca i okoline“ sa kojom Etnografski muzej u Beograd gostuje u Leskovcu. Ovom postavkom kustosi Maja Marjanović i Jelena Tucaković podsećaju na kolekcionarski podvig entuzijaste čije se istraživanje i prikupljene građe delom odnosilo i na etnografsko nasleđe naše oblasti. „Sakupljajući predmete Crnilović >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je tragao za reprezentativnim primercima narodnog stvaralaštva. Po formalnom obrazovanju slikar, a po životnom opredeljenju samouki etnolog, tragao je za lepotom predmeta, ali s težnjom isticanja kulturnih odlika“ – kaže Maja Marjanović, kustos izložbe. U Etnografskoj spomen-zbirci Hristifora Crnilovića, koja je 1963. godine poverena Etnografskom muzeju a čuva se u Manakovoj kući, nalazi se 179 predmeta prikupljenih u Leskovcu, Vlasotincu i okolnim selima. Svojim radom, Crnilović je doprineo očuvanju kulturnog nasleđa, sakupio mnoštvo građe za dalja istraživanja i sačuvao značajne podatke koji su komplementarni podacima iz zbirki muzeja u Leskovcu, Nišu, Vranju i Pirotu.

Izložbu je otvorila etnolog Slađana Rajković koja je naglasila da je Hristifor Crnilović, po rođenju Vlasotinčanin, po obrazovanju slikar, a po vokaciji etnolog najveći deo svoje zbirke prikupio između dva svetska rata.

„Sakupljao je predmete koji svedoče o običajima i ljudima s kraja 19. i početka 20. veka. Zbirka broji preko 2600 predmata velike kulturne vrednosti, 1617 negativ-ploča predmeta iz ove zbirke i objakata snimljenih na tzerenu, oko 23.000 stranica rukopisne građe i više od 700 istorijsko-etnografskih knjiga.“

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.