Izvor: JUGpress.com, 12.Jan.2024, 18:49

Izložba „15 godina Vekovnika“ nastavlja gostovanja i u 2024. godini

LESKOVAC

Serijal “Vekovnici” koji piše i uređuje predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović i na kome sarađuje preko 200 strip crtača sa čitavog Balkana do sada je nanizao skoro 20 izdanja, a objavljen je sem Srbiji i u Hrvatskoj, Rumuniji, Makedoniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Crnoj Gori, Češkoj, Velikoj Britaniji i Holandiji. U 2023. godini izložba “15 godina Vekovnika”, sastavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << od plakata izložbi i festivala kao i naslovnih strana raznih stripskih i književnih časopisa sa motivom “Vekovnika” na svojim naslovnim stranama, bila je izložena u Beogradu, Bratuncu (Bosna i Hercegovina), Brašovu (Rumunija), Zaječaru, Čačku (prestonica kulture Srbije za 2023. godinu), Užicu (prestonica kulture Srbije za 2024. godinu), Valjevu… I tu nije kraj, jer ova izložba već ima poziv za tri izlaganja, od kojih su dva internacionalna. U aprilu bi naime trebala biti postavljena u Muzeju grada Zenice u Bosni i Hercegovini, u maju na Somborskom festivalu stripa i fantastike, a tokom istog meseca biće izložena u Galeriji Saveza likovnih umetnika Bugarske u Sofiji. Marko Stojanović kaže da izložba “15 godina Vekovnika” čitavu drugu polovinu 2023. godine bez pauze bila postavljena u nekom od srpskih gradova.

„Tokom avgusta po prvi put u istoriji devete umetnosti na Balkanu bile su tri paralelne postavke izložbe i to u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Rumuniji. Tog meseca stripovi iz serijala Vekovnici osvojili su Grand Pri Međunarodnog salona stripa u Velesu i nagradu za najbolji istorijski strip na Festivalu istorijskog stripa u Brašovu, dakle, dve najveće nagrade u stripu u Makedoniji i Rumuniji. Sem toga, “Vekovnici” su imali centralno mesto na prvom Strip Trip festival u Makedoniji juna gde je na poziv organizatora održana tribina sa naslovom “Vekovnici-Balkanski strip fenomen”, kao i na trećem Festivalu stripa u Kilkisu u Grčkoj novembra meseca. Uz objavljivanje 13. strip albuma serijala pod nazivom “Izbor” koji su likovno oblikovale strip autorke iz Turske, Hrvatske, Rumunije, Srbije, Bugarske i Grčke i prateću izložbu “Vekovnice: Ženski pristup u Balkanskom stripu” koju je nedeljnik “Nin” posebno apostrofirao u svom godišnjem izboru onog najvažnijeg u srpskom stripu, mislim da su “Vekovnici” odigrali značajnu ulogu u srpskom, pa i Balkanskom stripu u pethodnoj godini. Ono što me raduje je kontinuitet – odnosno činjenica da “Vekovnici”, shodno svom imenu, traju, a to je po mom mišljenju znak pravih, neprolaznih vrednosti.” (kraj) IS/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.