Iz južne Srbije se širi žilogriz

Izvor: juGmedia, 16.Nov.2013, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz južne Srbije se širi žilogriz

LESKOVAC – Upredo sa klimatskim promenama poslednjih godina javljaju se nove biljne štetočine a posebno zabrinjava pojava žilogriza koji se iz južne Srbije postepeno širi i na ostale delove zemlje, izjavio je profesor Dr Zoran Keserović.

„Jedini pravi odgor na ovaj problem izbor kvalitetnog i sertifikovanog sadnog materijala koji se korisiti u voćarstvu, posebno višnje i maline koje su na listi deset glavnih izvoznih proizvoda“, dodao je Keserović je u Regionalnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << privrednoj komori gde učestvovao na savetovanju o voćarskoj proizvodnji i suzbijanju biljnih bolesti kod koštičavog voća, posebno žilogriza koji je poslednjih godina gotovo prepolovio zasade višnje u leskovačkom kraju.

„Voćarska proizvodnja pokazala se kao odličan model za razvoj nerazvijenih krajeva Srbije rekao je Keserović, predsednik Radne grupe za izradu Strategije za razvoj poljoprivrede Srbije.

On je rekao da će Ministarstvu poljoprivrede biti upućen predlog da iznađe način finansiranja proizvodnje kvalitetnog sadnog materijala i da se pomogne poljoprivrednicima koji nemaju kapital da obnove i zasnuju novu voćarsku proizvodnju.

Grad Leskovac je za podršku poljoprivredi ove godine iz budžeta izdvojio 150 miliona dinara a koliko je ona važna govori podatak da je od izvoza višnje sa ovog područja prošle godine prihodovano preko 75 miliona dinara, naglasio je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Pozdravljajući učesnike, Cvetanovićon je obećao dalju podršku grada poljoprivrednicima i posebno istakao značaj edukacije za povećanje poljoprivrende proizvodnje koja je po njegovim rečima jedna od najperspektivnijih grana privrede.

Savetovanje je organizovala Stručna poljoprivredna služba u Leskovcu a o ovim temama voćarima su govorili Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Dr Marko Injac iz kompanije Agro Sava, kao i stručnjaci za voćarstvo i zaštitu Visoke poljoprivredno-prehrambene škole u Prokuplju i leskovačke Stručne poljoprivredne službe.

(kraj)bdi

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.