Ivan Novković: Bolje da sam posle 5. oktobra otišao iz zemlje

Izvor: Press, 04.Okt.2010, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivan Novković: Bolje da sam posle 5. oktobra otišao iz zemlje

Vođa građanskih protesta 1999. i 2000. godine u Leskovcu Ivan Novković ponosan je što je učestvovao u rušenju režima Slobodana Miloševića, ali žali što nije otišao iz Srbije. On je nezadovoljan što se u sistemu Srbije za deceniju ništa bitno nije promenilo i smatra da je trebalo da napusti zemlju. - Posle šest godina aktivnog bavljenja politikom odustao sam od tog posla, jer sam shvatio da kao pojedinac teško mogu nešto da promenim. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Bilo bi mi mnogo pametnije da sam '99 ili 2000. pokupio svoju porodicu i otišao u Australiju ili Kanadu, jer je tamo normalan i zdrav sistem, za razliku od nas koji već punih 10 godina kuburimo u zemlji gde se sistem u suštini nije promenio ni za milimetar - kaže Novković. Ivan Novković je postao poznat kada je 1. jula 1999. godine, kao tehničar TV Leskovac prekinuo program i pozvao građane da izađu na protest protiv lokalnih političara iz SPS-a i Slobodana Miloševića. Više od 10.000 građana odazvalo se njegovom pozivu, a protesti su trajali 44 dana. Novković je bio optužen da je strani plaćenik, a on je na mitinzima ponavljao da „nije strani plaćenik, već podstanar".
Uhapšen je i u zatvoru je proveo 30 dana. Leskovčani su sa protestima nastavili i oktobra 2000. godine, a Novković je posle pada režima Slobodana Miloševića postao savezni poslanik.
- Bio sam član DS-a i to je bila druga partija dok je Zoran Đinđić bio živ. Imalo se elana, promene su se odvijale veoma brzo, a onda se njegovim ubistvom sve srušilo. Srušile su se i moje ideje, nisam mogao da verujem da Srbija ponovo nazaduje, a ja sam nemoćan da nešto promenim. Ni mitinzi ni protesti ne bi ništa promenili. Tada sam odlučio da se sklonim iz javnog života - objašnjava Novković.
On još ne želi da otkriva detalje kako je napravljen plan i ko sve ima zasluge oko prekida programa ali priznaje da nije radio samostalno.
- Sa ove distance mogu da kažem da je Zoran Đinđić znao za moj plan, a veliku podršku imao sam od Zorana Živkovića koji je u to vreme bio lider DOS-a na jugu Srbije - priznaje Novković.   
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Godišnjica 5. oktobra

Izvor: NaDlanu.com, 05.Okt.2010, 12:39

BEOGRAD, 05. oktobar 2010. (FoNet) - U Srbiji se danas navršava deset godina od petooktobarskih demonstracija koje su dovele do obaranja režima Slobodana Miloševića.  Petog oktobra 2000. godine na ulicama Beograda okupilo se oko pola miliona građana iz cele Srbije. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.