Ivan Ivanović: Branio sam i četnike i partizane

Izvor: juGmedia, 25.Feb.2015, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivan Ivanović: Branio sam i četnike i partizane

LESKOVAC – Ova knjiga je iznanađenje, da četnički sin piše o partizanima, rekao je sinoć autor knjige „Partizani“ Ivan Ivanović na promociji u Leskovcu.

Roman „Partizani“ Ivana Ivanovića je najnoviji roman i poslednji deo trilogije „Narodne bune“ koju čine još romani u tri knjige „Četnici“ (2006.) i „Topčička država“ (2007.).

U prvom delu trilogije Ivanović piše o četničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << pokretu za oslobođenje Južne Srbije, danas Makedonije, kroz priču o dvojici glavnih aktera Kosti Pećancu i Kosti Vujinoviću, čije je četnikovanje dovelo do čuvenog i u istoriji jedinstvenog Topličkog ustanka kome je posvećen drugi deo trilogije koji je, po rečima Ivana Ivanovića, anatomija ili hronologija samog ustanka u kojoj ove dve ličnosti igraju ključnu ulogu.

„U trećoj knjizi „Partizani“ govorim o ustanku 41. godine koji je, po mom dubokom uverenju kontinuitet jer su ti ustanci veoma povezani, moguće je čak praviti paralele između ličnosti kao što su Kosta Vujinović i Ratko Pavlović-Ćićko. Ja ovim završavam svoje istorijsko interesovanje za uvek nemirnu i buntovnu južnu Srbiju. Svi moji junaci su buntovni ljudi koji su, na žalost, na kraju, na neki način propali, kao što je slučaj i s dvojicom mojih junaka u romanu „Partizani“, Ratkom Pavlovićem-Ćićkom, koji je svoju veru u komumizam platio životom pod uslovima koji ni do danas nisu ispitani a Milivojem Perovićem koji je bio razočarani komunista. Oni su bili visoke ličnosti i imali su visoke ideale. To što su se njihovi ideali urušili najmanje su oni bili krivi“, kaže Ivan Ivanović.

Pitali smo ga – kako se kao autor i sin četničkog kapetana postavlja u svojim delima između svojih junaka često ideološki potpuno suprotstavljenih.

Ja nastojim da branim ličnosti i da razumem čoveka. Ja u ovom romanu govorim i o svom ocu kapetanu Boži koji je sa Milivojem pravio nekakve sporazume o zajedničkim borbama ali je sve to propalo. Ova knjiga je iznanađenje, da četnički sin piše o partizanima. Oni koji su knjigu do sada pročitali smatraju da sam to vrlo objektivno uradio.

Na izuzetno posećenoj promociji romana „Partizani“ u Leskovačkom kulturnom centru, o ovom delu, pored autora Ivana Ivanovića govorili su Dr Jovica Trkulja, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu inače autor obimne publikacije „Uspon i pad Ivana Ivanovića“ i Branko Pavlović, potomak Ratka Pavlovića-Ćićka.

(Kraj)bdi

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.