Ista otkupna cena višanja i malina

Izvor: B92, 02.Jul.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ista otkupna cena višanja i malina

Leskovac -- Berba višanja na području Jablaničkog okruga u punom je jeku, a proizvođači su prvi put posle 20 godina zadovoljni otkupnom cenom.

Većina otkupljivača za kilogram oblačinske višnje plaća između 70 i 75 dinara , što je tri puta više nego prošle godine.

Dok beru tamno crvene plodove oblačinske višnje, zadovoljni proizvođači već planiraju kako će potrošiti zarađeni novac.

Oni koji više od deset godina imaju višnjike ne pamte >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je otkupna cena višnje i maline bila ista. U leskovačkom kraju kilogram višanja otkupljuje se u proseku za 70 dinara, što je približno otkupnoj ceni maline.

Samo pre godinu dana kilogram višnje bio je pet puta jeftiniji od kilograma maline. Proizvođači priznaju da će prvi put imati dobru zaradu.

Kada počne berba višanja na području Leskovca sezonski posao dobije oko 2.000 berača. Oni zarađuju 15 dinara za svaki kilogram ubranih višanja.

Hladnjačari koji otkupljuju višnju takođe su zadovoljni. Oni međutim strahuju od nestabilnog kursa dinara, jer 90 odsto uskladištene višnje biće prodato inostranim kupcima.

"Mi se nadamo i očekujemo da to ne bude tako loše, međutim od kursa evra će mnogo toga da zavisi, jer kakva je monetarna politika vođena kod nas poslednjih godina, to je jako neizvesno", kaže Ivan Vukadinović, vlasnik hladnjače MAIV Miroševce.

U leskovačkom kraju višnja se gaji na oko 2.000 hektara. Do pre dve godine bilo je 30 odsto više zasada, međutim zbog tadašnje niske otkupne cene mnogi voćari su prestali da se bave proizvodnjom višnje.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.