Izvor: JUGpress.com, 02.Mar.2021, 10:21

Isplata za poljoprivrednike počinje od 10. marta automatski

LESKOVAC-VRANJE-BEOGRAD

Ministrastvo poljoprivrede najavilo je da će isplata podsticaja za biljnu proizvodnju od 4.000 dinara po hektaru za najviše 20 hektara zemlje , početi od 10 marta.

Za tu namenu je ministrstvo obezbedilo 7,5 milijardi dinara

Svim poljoprivrednicima koji su godinu dana ranije dobili osnovne podsticaje po hektaru novac će biti automatski isplaćen na račun , bez podnošenja zahteva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
Međutim, regres za gorivo koji su poljoprivrednici dobijali do sada neće biti što znači po 1.200 dinara po hektaru za dizel gorivo manje.

U ministarstvu kažu da ovaj novca neće biti isplaćen poljoprivrednicima znog sada snižene cene nafte i da je zato privremena mera pomoći države po hektaru, koja se sprovodila dve godine, stavljena van snage .

Tvrde i da će pratiti kretanje cene nafte na tržištu i u slučaju naglog raste, reagovati.

Izmenjene su i uredbe o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2021. godinu, kojim su podsticaji po hektaru sa 5.200 dinara umanjeni na 4.000 dinara, što je učinjeno pre desetak dana na sednici Vlade Srbije. Osnovni podsticaji za biljnu proizvodnju smanjeni su sa 9.779.972.800 na 7.523.056.000 dinara.

Ali, nisu samo smanjeni podsticaji u biljnoj proizvodnji.

U izmenama uredbe za direktna plaćanja se navodi i da će u ovoj godini na raspolaganju poljoprivrednicima biti manje još dva miliona, 22.538.522.800 dinara, umesto dosadašnjih 24.795.439.600.

Tako će umesto 2.468.844.400 dinara, izmenama koje je prihvatila Vlada, 4.725.761.200 biti raspodeljeno za zahteve po osnovu direktnih plaćanja iz prethodnih godina, planiranih za isplatu u tekućoj godini.

Ovo se odnosi na premiju za mleko; osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju; regrese za đubrivo; podsticaje za genetsko unapređenje kvalitetnih priplodnih mlečnih krava, kvalitetnih priplodnih tovnih krava, kvalitetnih priplodnih ovaca i koza, kvalitetnih priplodnih krmača, roditeljskih kokošaka teškog tipa, roditeljskih kokošaka lakog tipa, roditeljskih ćurki, kvalitetnih priplodnih matica ribe šarana i kvalitetnih priplodnih matica ribe pastrmke; tov junadi, tov jagnjadi, tov jaradi i tov svinja; krave dojilje; košnice pčela; proizvodnju konzumne ribe; krave za uzgoj teladi za tov; realizaciju podsticaja po rešenjima sudskih presuda.

Novim izmenama manje će para biti i za mere ruralnog razvoja – umesto 1.705.019.000 dinara biće 1.400.520.000.

Vlada Srbije je donela i uredbu o rasporedu i korišćenju sredstava za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa. Subvencije ukupno iznose 264.800.000 dinara, a odnose se na finansiranje radova i drugih troškova, uključujući zarade zaposlenih kod upravljača na poslovima definisanim Zakonom o zaštiti prirode.

Novi korisnici subvencija, koji u 2020.godini nisu ostvarili pravo na osnovne podsticaje, a upisani su u registar poljoprivrednih gazdinstava pre 30. septembra 2020.godine, treba da za dobijanje ovih subvencija pošalju svoje ime i prezime, broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG) i JMBG na e –poštu: podsticaj.pohektaru@minpolj.gov.rs.

Rok za slanje je od 1. marta do 30 .aprila.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.