Izvor: PRObjave.com, 01.Jul.2009, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Interaktivna predstava: "Ja to moram da znam"

Pristup zdravstvenim uslugama koje tretiraju polno i reproduktivno zdravlje za žene i mlade – Rome i raseljene – u Južnoj Srbiji je trogodišnji projekat, finansijski podržan od strane Evropske komisije i CARE Nemačka Luksemburg , a nosilac projekta je CARE kancelarija u Srbiji.

Projekat se sprovodi u saradnji sa partnerskim organizacijama:

Nexus - Vranje,
Centar E8 - Beograd,
Generator - Vranje, i
Narodni parlament - Leskovac.

Projekat se izvodi u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, na teritoriji opština Vranje, Leskovac i Bujanovac.

Opšti cilj projekta je poboljšanje nivoa zdravstvene nege i zaštite raseljenih ljudi i romske populacije u južnoj Srbiji, što se postiže kroz specifični cilj:
"Poboljšana sposobnost Roma i raseljene populacije da zaštite svoje polno i reproduktivno zdravlje (PRZ), kroz pospešeni pristup polnom i reproduktivnom zdravlju kao i korišćenjem usluga i informacija o PRZ."

Korišćena metodologija zasnovana je na principima kojima se CARE Internacional rukovodi u svom radu – participartorni princip zasnovan na pravima ljudi; konkretne aktivnosti se oslanjaju na rezultate detaljnog istraživanja koje je sprovedeno na početku projekta i čiji su predmet bili običaji, stavovi, i ponašanja koja utiču na polno i reproduktivno zdravlje žena i mladih - raseljenih i Roma na jugu Srbije.

Jedan od osnovnih pristupa koji se koristi za postizanje očekivanih rezultata je metodologija interaktivnog pozorišta u zajednici koja ima za cilj da podigne svest o informacijama vezanim za PRZ, sa osvrtom na društvene i kulturne norme.

U sklopu pozorišnih aktivnosti projekta, do sada su osmišljene tri predstave po metodologiji pozorišta u edukaciji, sa temama koje su proizašle iz početnog istraživanja projekta, kao osnovne zablude/predrasude korisnika po pitanjima od važnosti za PRZ.

Treća u ovom nizu predstava zove se: "Ja to moram da znam" i govori direktno o pitanjima polno prenosivih bolesti.

Nakon predstave koja traje oko 30 minuta, prema metodologiji teatara u edukaciji, sledi diskusija sa glumcima i publikom koja traje takodje oko 30 minuta.
Omladinki centar CK13
Vojvode Bojovića 13
21000 Novi Sad
Tel: +381 21 4737 600, 601
Email: office@ck13.org
Web: www.ck13.org

Nastavak na PRObjave.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.