Izvor: JUGpress.com, 19.Apr.2021, 18:58

In memoriam: Momčilo-Monja Anđelković

LESKOVAC

          Ostali smo bez još jednog fudbalskog velikana – u nedelju, 18. aprila  2021.,   u svojoj 87-moj godini,  preminuo je i  otišo u legende i večiti nezaborav Momčilo- Monja Anđelković – plavokosa čigra fudbalskog kluba ,,Dubočica”, graditelj igre, golgeter –  zbog koga smo odlazili na utakmice da gledamo njegove majstorije na terenu. Kao fudbaler sa loptom  je pravio čarolije na >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << terenu. A bio je i – pesnik. Brojna prijateljstva i uspomene na svoje saigrače i prijatelje u životu pretočio je u pesme. . . I tako je nastala neobična zbirka pesama pod naslovom – Moji prijatelji i ja. Ukupno – 107 pesama za 107 prijatelja, rođaka, poznanika..

            Igrao je sa najslavnijim fudbalerima Dubočice u vreme kada je ovaj leskovački fudbalski klub pobeđivao na gotovo svim fudbalskim terenima u Srbiji.. A kako i ne bi kada su u to vreme za Dubočicu, u čijem je prvom  sasastavu bio i  Monja, igrali – velemajstori! Među kojima i Zare Trajković – Zare igra ne se znaje. Na te davne dane kada je zajedno sa njima igrao i Monja, potseća i ova fotografija  snimljena  u Lebanu na utakmici između Radana i Dubočice 8. novembra 1974. godine: Dragan Stanković Beljajac – golman, Branislav Cvetanović – Bane, šuster ( s glavu vozija loptu od gol do gol ), Svetozar Trajković – Zare – centarfor( ne se znaje Zare igra ), Luka Jović – Pačavra, levo krilo, Dragan Lazić ( ćujka pod koito ) – desni bek, Ljubiša Stefanović Civun – desno krilo i desna polutka, Petar Jović –Malinac, desno krilo, Krsta Tasić Kumarevac – desno krilo (mlađi veteran ), Momčilo Anđelković – Monja – desna polutka ( stoji peti s leva na desno ), Grade Cekić Piki- bek Petar Gičić –Giča – golman, Tihomir Živković – Tice – desna polutka Mile Nikolić zvani Kofa –legendarni sportski novinar, Kleče s leva na desno: Toma Ilić Kiza – leva polutka ( mlađi veteran ), Stanko Filipović – Cule – leva polutka, Zdravko Kamnenski- desno krilo ( mlađi veteran ), Milun Nikolić Šijafino – levo krilo, Dragan Golubović – centarhalf.

         Momčilo – Monja Anđelković o sebi je zapisao da je rođen 19. oktobra 1934. godine u Vukovaru. Da je završio dve srednje škole – Srednju turističku u Vranjskoj banji i Poljoprivrednu školu u Leskovcu, a onda i Višu spoljno trgovinsku škoklu u Leskovcu i Beogradu. A ja sam ga upoznao kao fudbalera koji je imao tu sreću da bude u timu i igra sa velikanima leskovačkog fudbala – sa Zare igra ne se znaje, Antonom, Culetom, Dželjom, Lukom Pačavrom, Banetom Cvetanovićem … i tako 20 godina.. Igrao je i tenis i deset godina bio prvak Leskovca za veterane. Glumio je u amaterskom pozorištu u Grdelici, osvojio prvo mesto za narodnu i zabavnu muziku u Grdelici i Vučju i bio predsednik Ferijalnog saveza ,,Proleter’’ u Leskovcu..    

      Na žalost – u nedelju, 18. aprila otišao je – u legendu,  ali nam je ostavio nezaboravna sećanja na ono vreme kada smo masovno odlazili na fudbalski stadion Dubočice da gledamo njegove fudbalske čarolije..

                          Srećan ti put dragi prijatelju Monjo!

                                                                                        Sava Dimitrijević

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.