I krastavci iz Srbije žrtve afere

Izvor: B92, 06.Jun.2011, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I krastavci iz Srbije "žrtve" afere

Beograd -- Zbog prvobitne sumnje da su krastavci iz Španije uzrok zaraze ešerihijom koli, srpski proizvođači krastavca će ove sezone pretrpeti velike štete.

I pored toga što su krastavci u Srbiji zdravstevno ispravni, potrošači ih izbegavaju.

Istovremeno je u Srbiju ušla velika količina krastavca iz okolnih zemalja koji nije mogao da se proda na tržištu Evrope.

Cena krastavca na veliko u Leskovcu je pala na svega 5 do 6 dinara po kilogramu. Cena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na kvantaškoj pijaci u Beogradu je između 8 i 15 dinara po kilogramu - što je nezapamćeno nisko.

I pored toga što se ispostavilo da je čak i uzbuna sa španskim krastavcima u Nemačkoj bila lažna - potrošači kod nas su izbegavali da kupuju ovo povrće. To je dovelo do viškova na tržištu i pada cene.

"Sve analize su pokazale, i sa pijaca i sa kvantaških pijaca, da je i domaći i uvozni krastavac potpuno zdravsteveno ispravan", kaže Evica Mihaljević iz "Plodova Srbije".

Međutim, to i nije neka uteha za očajne prodavce sa kvantaške pijace koji poslednjih dana jedva prodaju čak i robu koju daju budzašto.

Malinac Kanberović, proizvođač iz Leskovaca, bezuspešno privlači mušterije:

"Gospodo građani, krastavac je iu čuvenog sela Stajkovce kod Leskovac i zdrav je - evo on će sam da ga pojede".

Zoran Mićić, proizvođač iz Platičeva, kaže da je uložio u krastavac 350.000 dinara, kao i da nema šanse da izvuče ni polovinu tih para.

Samo troškovi branja i gajbice po kilogramu krastavca su oko 6 dinara. Ukupna proizvodna cena je oko 20 dinara. Jedino što bi spaslo povrtare je makar i minimalni skok cene koji će se dogoditi ukoliko potrošači shvate da ne postoji ni najmanja bojazan od korišćenja srpskog krastavca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.