Izvor: JUGpress.com, 24.Sep.2018, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Lebane dobilo novac za izradu urbanističkih planova za romska podstandardna naselja

I Lebane dobilo novac za izradu urbanističkih planova za romska podstandardna naselja

LEBANE

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) potpisala je ugovore sa 11 gradova i opština (Kučevo, Beočin, Bač, Leskovac, Kuršumlija, Vrnjačka Banja, Bujanovac, Sombor, Pećinci, Lebane i Surdulica), koji će biti podržani prilikom izrade urbanističkih planova za uređenje romskih podstandardnih naselja. Ovi se planovi mogu smatrati svojevrsnom “mapom puta“ za prostornu, socijalnu, infrastrukturnu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i ekonomsku inkluziju romske zajednice u Srbiji. Ugovori su potpisani u okviru projekta „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO ovom prilikom naglasio je da je veoma važno da pored donatora, i lokalne samouprave kofinansiraju aktivnosti, što predstavlja garanciju da će ovaj posao biti urađen na pravi način.

„Na ovaj način dobijamo još jednu potvrdu zainteresovanosti svake od opština, što nam pruža sigurnost da će se i kasnije aktivnosti odvijati u skladu sa politikom razvoja svake od lokalnih samouprava, i da će sredstva za buduće namene ove vrste biti obezbeđena“, istakao je Staničić.

„Mi kao organizacija želimo da prevedemo naziv ovog projekta u stvarnost, ovde govorimo o osnaživanju lokalnih zajednica za inkluziju Roma, a u stvari radimo na uključivanju romske zajednice u lokalnim samoupravama kako bi bili prepoznati kao ravnopravan partner. Sa druge strane želimo obezbediti da se romska zajednica sama još bolje organizuje, kako bi mogla da iskaže i definiše probleme, a da zatim utvrdimo prioritete za rešavanje’’, rekao je generalni sekretar SKGO.

Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je istakla da je za Ministarstvo i Vladu Srbije od izuzetne važnosti inkluzija Roma, odnosno uključenost, jer postoji obaveza da se stvori ambijent da oni žive dostojanstveno jer su pitanja dostojanstva, standarda i stanovanja jedna od univerzalnih ljudskih prava.

„U skladu sa obavezama koje smo prihvatili kada su u pitanju Ujedinjene nacije i Evropska unija, mi želimo da svi naši građani i građanke imaju pravo na dostojan život i da uradimo sve na unapređenju njihovog statusa. Nedopustivo je za Srbiju i Evropsku uniju da danas ljudi nemaju pijaću vodu ili kanalizaciju, a upravo znamo da u našoj državi imamo trećinu romskog stanovništva koje nema pijaću vodu, a dve trećine nema kanalizaciju“, kazala je Božović.

Senida Tahirbegović iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture istakla je značaj Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2016 – 2025. godine, koju prati Akcioni plan koji važi za 2017. i 2018. godinu, i obavestila prisutne da je formirana multisektorska Radna grupa koja će izraditi novi akcioni plan za 2019 i 2020.godinu, što će doprineti unapređenju položaja Roma i Romkinja.

Nikolas Bizel, šef Operacija I Delegacije Evropske unije u Srbiji je istakao važnost održivih stambenih rešenja, a to se pre svega može postići radom na legalizaciji i razvoju svih dokumenata.

„Mi u Evropskoj uniji smo svesni da su Romi najveća etnička manjina u Evropi, međutim oni su i dalje najviše diskriminisani i marginalizovani. Imajući to u vidu, naš prioritet i cilj je da unapredimo njihov položaj i u zemljama koje pristupaju EU“, rekao je Bizel.

On je istakao da je pitanje socijalnog uključivanja Roma od posebne važnosti i za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji jer se u okviru Poglavlja 23 govori i o unapređenju njihovog položaja.

„Evropska unija pokazuje važnost ove teme kroz konkretne investicije, ovim projektom mi ulažemo četiri miliona evra u inkluziju Roma u Srbiji, posebno imajući u vidu sprovođenje mera u lokalnim zajednicama“, zaključio je Nikolas Bizel.

Težište podrške izabranim lokalnim samoupravama biće na aktivnoj participaciji stanovnika u procesu mapiranja potreba za unapređenje stanovanja, a izradom urbanističkih planova, više od 1.000 domaćinstava dobiće:

Osnov za ozakonjenje stambenih objekata

Parametre za izgradnju nedostajuće komunalne infrastrukture

Definisanu mrežu javnih saobraćajnica

Definisane lokacije za javne sadržaje (zelene i parkovske površine, dečija igrališta, sportske terene i druge javne sadržaje).

Ukupna vrednost izrade predviđenih planova je više od 11 miliona dinara, donacija Evropske unije iznosi 7.5 miliona, dok lokalne samouprave izradu planova kofinansiraju sa 3.5 miliona dinara.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vrnjačka Banja

Nastavak na JUGpress.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.