I DALJE CVETA PRODAJA LEKOVA NA CRNO

Izvor: Kurir, 09.Jul.2010, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I DALJE CVETA PRODAJA LEKOVA NA CRNO

BEOGRAD - I dalje cveta prodaja lekova na crno! Neregistrovani lekovi u Srbiji više se ne prodaju „ispod tezge“ u apotekama, kao što je to dosad bila praksa, već ih lekari

BEOGRAD - I dalje cveta prodaja lekova na crno! Neregistrovani lekovi u Srbiji više se ne prodaju „ispod tezge“ u apotekama, kao što je to dosad bila praksa, već ih lekari daju pacijentima u zdravstvenim ustanovama!

Da stvar bude gora, čak su se dva lekara prepirala pred pacijentom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << N. P. da li da mu u zub stave lek „ciprodevital“, koji proizvodi leskovačka laboratorija „DCA labs“ i koji nije registrovan!

- Otišao sam 18. juna oko 20 časova u Zavod za stomatologiju u Kragujevcu. Dok sam sedeo i čekao da anestezija počne da deluje, prisustvovao sam raspravi lekara. Saznao sam da lek koji stomatolog treba da mi stavi u zub nije registrovan. Zove se „ciprodevital“, laboratorije „DCA labs“ iz Leskovca. Uspeo sam čak i da slikam lek - priča za Kurir pacijent N. P. iz Kragujevca, i dodaje da je o „celom slučaju“ već obavestio zdravstvenu inspekciju Šumadijskog okruga.

Farmaceutkinja Vukosava Stevanović iz udruženja „Farmaceutsko jezgro“, čiji su stručnjaci prvi u državi ukazali na problem neregistrovanih lekova u Srbiji, kaže za Kurir da u zvaničnom registru lekova za 2010. godinu tog leka nema.

- Na internet stranici „DCA labs“ objavljeni su svi njihovi proizvodi. Ispod svakog stoji i cena. Time je prekršen Zakonu o prometu lekovima jer oni nikako ne mogu da se prodaju preko interneta. Inače, pojava „ciprodevitala“ u zdravstvenoj instituciji uopšte nas ne iznenađuje. Pet godina smo potrošili na ukazivanje da nam je država puna neregistrovanih lekova, ali niko od nadležnih još nije reagovao - kaže ona.

Dr Ranko Golijanin, direktor Zavoda za stomatologiju „Kragujevac“, negirao je postojanje neregistrovanih lekova u kući na čijem je čelu.

- Pre nekoliko meseci nabavili smo „kaustiner“, registrovani lek za zube. Ispitaću o čemu se radi i kako se u Zavodu našao „ciprodevital“. Uz to, utvrdiću kako je moguće da pacijent vršlja po ordinaciji i još fotografiše - kaže on za Kurir.

Ivica Savić, vlasnik laboratorije „DCA labs“, objašnjava za Kurir da oni prave takozvane galenske lekove, koji ne treba da budu registrovani u Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

- Registrovani smo za istraživanje i razvoj u oblasti medicine i farmacije. Mi možemo da prodajemo svoje proizvode. „Ciprodevital“ se koristi da umrtvi živac u zubu kako bi mogao kasnije da bude izvađen - kaže Savić za Kurir, i dodaje da vodi spor protiv Ministarstva zdravlja, koje neće da im izda rešenje da registruju proizvode kao lekove.

Nemaju dozvolu!

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva kažu za Kurir da su proverom podataka utvrdili da „ciprodevital“ nije registrovan i shodno tome nema dozvolu za stavljanje u promet u Srbiji.

A, u Ministarstvu zdravlja ističu da „DCA laboratorija“ iz Leskovca nema dozvolu za izradu galenskih lekova!

- Za galenske lekove se ne izdaje dozvola za stavljanje leka u promet, pošto su to lekovi koji se izrađuju u takozvanoj galenskoj laboratoriji apoteka u slučajevima kada ne postoji odgovarajući lek za pacijenta na tržištu. Tako napravljen lek ne može da se nađe u prometu na veliko i malo. Inače, za dobijanje dozvole za izradu galenskih lekova neophodno je da laboratorija ispuni uslove iz Pravilnika za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe - rekli su za Kurir u Ministarstvu.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.