Hor Ruzmarin čuva starosrpsku pesmu od zaborava

Izvor: RTS, 15.Dec.2019, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hor "Ruzmarin" čuva starosrpsku pesmu od zaborava

Više od tri decenije gradski hor "Ruzmarin" iz Leskovca neguje srpsku izvornu, duhovnu i starogradsku pesmu i čuva je od zaborava. Prvi dirigent je bio osnivač Vanđel Baduli.
Ime profesora Branka Conića neizostavno je u priči o horskom pevanju u Leskovcu. Osnovao je Kamerni hor, Abrašević, a zajedno sa kolegom Vanđelom Badulijem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i "Ruzmarin".

"Mislim da sam kao dirigent mnogo dao 'Ruzmarinu', a samim tim i Leskovcu, jer smo mnogo putovali, nastupali i koncerata održali", navodi Branko Conić, profesor muzike.
Dirigentski štap je odložio, ali njegovi aranžmani traju. Još u "Ruzmarinu" ima Conićevih i đaka i pevača. Mirjana Cakić za gotovo 40 godina nije propustila nijednu probu.
"Zaista je to jedna velika ljubav. Znala sam da nakon posla, otrčim na hor, ne mareći na umor. Jednostavno, volim pesmu", objašnjava Cakićeva.
Oni su učitelji, ekonomisti, pravnici, inženjeri, penzioneri. Nejednakih su i godina. Žar sa kojom pevaju ih povezuje.
"Krenula sam sa drugaricom koja je zapravo došla da peva u hor. Kada sam videla kakva je atmosfera, druženje i kakvu energiju imaju ljudi, od kojih su neki duplo stariji od mene, rekla sam to je to", navodi Marija Janković, član Gradskog hora "Ruzmarin".
Dragan Cakić, predsednik Gradskog hora "Ruzmarin" navodi da su članovi hora tu da prezentuju starosrpsku pesmu i da je sačuvaju od zaborava.
Brojna putovanja, uspesi, prijateljstva stali su u 36 godina postojanja. Umalo da tu bude tačka. Profesor Tomislav Đorđević bio je dovoljno spreman za izazov. Na čelo hora stao je jesenas.
"Odgovornost je došla sama sa zadovoljstvom tako da tu ne bih mogao da povučem neku crtu koja bi mogla da odvoji jedno od drugog", navodi Đorđević.
Šta iskustvo, ljubav i jaka volja za kratko vreme čine pokazali su na tradicionalnom godišnjem koncertu. Ostaju čuvari starih istinskih muzičkih vrednosti. Uostalom, ruzmarin je u Srba simbol vernosti i uspomene.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.