Izvor: JUGpress.com, 22.Feb.2024, 23:30

Guslarsko veče u Leskovcu

LESKOVAC

Leskovački kulturni centar , u saradnji sa Društvom guslara i pisaca epske poezije „Gornja Jablanica” iz Medveđe, organizovao je guslarsko veče. Učesnici programa bili su guslar Milovan Milošević, guslar Simo Pejković, guslar i frulaš Miljan Toković, zdravičar Mihajlo Gikić, pevač iz vika Veroslav Perovanović i guslar i pesnik Radosav Doderović, koji kaže da se ovaj instrument polako vraća u život.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
„U jednom trenutku gusle su bile gotovo zaboravljene, ali nakon što je UNESKO pevanje uz gusle stavio na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, sve više ljudi se vraća ovom načinu izražavanja epske poezije i muzičkog izražavanja. Naše društvo ima i podmladak kome možemo da prenesemo svoje znanje, imamo par mladih guslara koji imaju jedna 20-ak godina, ali i guslare školskog uzrasta koji tek sada kreću da se bave ovom umetnošću. Organizujemo i razne programe, idemo i gostujemo na festivalima, a naš najveći uspeh je što svuda stižemo i popularišemo gusle.“ (kraj) IS/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.