Izvor: JUGpress.com, 22.Apr.2023, 20:39

Grupa građana „Za Leskovac Zajedno“ : Zašto Leskovčani imaju najskuplju vodu

LESKOVAC

„Građani Leskovca plaćaju vodu 60% više od građana Beograda. Mi plaćamo 137 dinara bez PDV-a, a oni 85 dinara”, rekao je danas poslanik u republičkoj Skupštiniu i odbornik Grupa građana “Za Leskovac TAJEDNO” Nebojša Cakić.

“Građani bi trebalo da se zapitaju kako je moguće da u najbogatijem gradu u Srbiji se plaćaju komunalni troškovi 60% manjen nego u Leskovcu”, dodao je Cakić.ž

Na konfrerenciju za medije Grupe građana >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << „Za Leskovac ZAJEDNO“ tema o kojoj se pričalo su računi za vodu koji su ovih dana došli građanima i na kojima je veći iznos za plaćanje od dosadašnjih računa. Nebojša Cakić, poslanik, kaže da mu se dogodila da ga kolege u republičkoj skupštini pitaju da li se radi o lekovitoj vodi, s obzirom na cenu.

” Direktor „Vodovoda“ je nedavno rekao da moj kolega Zdravković nije rekao istinu i naveo neke gradove, a svaki taj grad koji je naveo, Požarevac, Loznica, Smederevo… ali u svakom od njih voda je jeftinija nego u Leskovcu, “ rekao je Cakić.

Nenad Zdravković, odbornik ove grupe građana, pojasnio je da je direktor „Vodovoda“ pomenuo da je voda u Kraljevu skuplja nego u Leskovcu, rekavši da je tamo voda 101,73 para.

„To je daleko manje od 137 dinara koliko je kod nas. Smederevo – 115 dinara, Požarevac 102 dinara… Direktor ne zna ništa, a za to mora da bude odgovoran onaj koji ga je postavio na to mesto, a to je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i zato on mora da podnese ostavku. Leskovčani će imati i realan problem narednih 50 godina sa „Vodovodom“ i to zbog Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Umesto da nas ovo razlikuje od mnogih gradova u Srbiji po dobru, mi smo dobili velike namete“, rekao je Zdravković.

On je uporedio cene Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu i Leskovcu, rekavši da se radi o približno istim kapacitetima.

„Ova fabrika na godišnjem nivou košta Leskovčane 211 miliona dinara, a ista takva fabrika košta Šapčane 90 miliona. u Leskovcu radi 31 uposlenik, a u Šapcu 14, a do pre dve godine ih je bilo devet. Utrošena voda u Šapcu je 49 dinara, u Leskovcu 80, korišćenje kanalizacije 12 dinara naspram 16 u Leskovcu, prečišćavanje otpadnih voda 19,8, a u Leskovcu 41,45 para. Voda sa svim ovim stavkama u Šapcu je 82,45 dinara po kubiku, a u Leskovcu 137,61 i to bez PDV-a“ naveo je Zdravković.

Rekao je i da je voda za privrednike u Šapcu 126 dinara, a u Leskovcu 215 dinara sa PDV-om i upitao gde će investitor pre da otvori fabriku?

„Zato pitam gradonačelnika, jer direktor „Vodovoda“ je samo izvršioc, kako je moguće da fabrika istih kapaciteta u Leskovcu košta 211 miliona, a u Šapcu 90 miiona? Usput, direktor „Vodovoda“ je pominjao i kredit koji je dobijen u vreme kad je gradonačelnik bio Slobodan Kocić. Taj kredit nema nikakve veze sa Fabrikom za prečišćavanje otpadnih voda, već ima veze sa zamenom azbestnih cevi, “ rekao je Zdravković.

STADION DONOSI NOVE NAMETE

Nenad Zdravković rekao je da će i završetak Gradskog stadiona dovesti do novih problema, a to će biti novi namet za Leskovčane. On je najavio i „otvaranje nove teme koja će se završiti i krivičnim prijavama, a radi se o „Toplani“.“

Nebojša Cakić je dodao „za sada smo sprečili da pređu da rade na sečku. U Leskovcu postoji fabrika koja pravi sečku, videćemo dokle je sprečeno, ali ćemo svakako pratiti.“ Zdravković je dodao da je za „“Toplanu“ bilo spremljeno sve. Pobratim je kupio mašine, “Srbijašume“ obezbedila šumu, samo je trebalo da se obezbedi „Toplana“ da pređe na sečku, ali tu smo se našli mi. O tome će tek biti govora,“ dodao je on. (kraj) IS/LJS

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.