Gran pri leskovačkog fesitvala LIFFE dodeljen hrvatskoj rediteljki

Izvor: JužneVesti.com, 23.Sep.2017, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gran pri leskovačkog fesitvala LIFFE dodeljen hrvatskoj rediteljki

Hrvatska rediteljka Hana Jušić, jednoglasnom odlukom žirija osvojila je Gran pri “Živojin Žika Pavlović” za film “Ne gledaj mi u pijat”, na 10. Leskovačkom festivalu filmske režije. Nagrada za najbolju produkciju, koja se ove godine dodeljuje prvi put, otišla je u ruke Danila i Radeta Šerbedžije, za film “Oslobođenje Skoplja”.

Glavnu nagradu festivala, koja podrazumeva i novčani deo od 450.000 dinara, žiri, čiji su članovi slovenački reditelj >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i snimatelj Karpo Godina, hrvatski reditelj Zrinko Ogresta i glumac Zoran Cvijanović, dodelili su Jušićevoj za ostvarenje “Ne gledaj mi u pijat” zbog nadahnutog orkestriranja svim stvaralačkim elementima. Film "Ne gledaj mi u pijat" žiri ocenio kao dirljiv; Foto: Scena iz filma, LKC

Ovaj dirljiv film u svakom kadru potvrđuje iskrenu potrebu autorke da se bavi ličnim i bremenitim svetom svojih junaka - obrazložio je žiri.

Drugu nagradu “Živojin Žika Pavlović”, dobio je reditelj Damjan Kozola za film “Noćno življenje” za suptilnu, proživljenu i nadahnutu režiju. Kako je obrazložio žiri, za režiju lišenu svake artificijelnosti i poze, treću nagradu odneo je reditelj Bojan Vuletić, za ostvarenje “Rekvijem za gospođu J”.

Zlatni lešnik za najbolju žensku ulogu ove godine pripao je Jelisaveti Seki Sabljić za lik majke u filmu “Igla ispod praga”, reditelja Ivana Marinovića, a zlatni lešnik za najbolju mušku ulogu poneo je makedonski glumac Martin Gjorgoski, za ulogu u filmu “Amok” reditelja Vardana Tozije.

Nagrada za najbolju produkciju, koja se na festivalu dodeljuje prvi put i čija je vrednost 10.000 evra u producentskim uslugama, dodeljena je filmu “Oslobođenje Skoplja” u režiji Danila i Radeta Šerbedžije.

Ovaj film nagrađen je zbog toga što pokazuje visok domet svih filmskih elemenata i zbog čega može da stoji rame uz rame sa najboljim evropskim i američkim filmskim produkcijama - kazao je žiri.

Specijalna priznanja žirija dobili su i reditelji Igor Šterk, za vrsno artikulisanu tinejdžersku filmsku priču “Pojdi z mano” i Alen Drljević za režiju filma “Muškarci ne plaču”.

Ove godine, u okviru studentskog programa, takmičilo se 15 filmova studenata iz celog regiona. Žiri, koga su činili reditelji Milan Knežević i Marko Sopić i scenarista Kosta Peševski, nagradu “Radomir Bajo Šaranović” za najbolju režiju dodelili su Ani Jakimovskoj sa Skopske akademije, za film “Deca će doći”.

Ovo je film koji u najboljem duhu predstavlja tradicionalnu kinematografiju. Promišljenim rediteljskim postupkom rediteljka predstavlja bolnu priči s veoma malo dijaloga i velikim vizuelnim bogatstvom - obrazložio je žiri.

Specijalno priznanje žiri je dodelio reditelju Augustu Adrianu Bratzu, sa Univerziteta u Ljubljani, za režiju filma “Oropana duša” i rediteljki Jovani Avramović sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, za režiju filma “Tišina”.

Prvi put su se na ovom festivalu takmičili studenti iz svih bivših republika Jugoslavije, a pored promovisanja mladih autora, dve najbolje režije dobijaju i novčanu nagradu u vrednosti od po 25.000 dinara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Leskovac od srpskog Mančestera do srpskog Holivuda (VIDEO)

Izvor: juGmedia, 24.Sep.2017, 00:28

Zvezda večeri na zatvaranju Filmskog festivala LIFFE svakako je bila Hana Jušić iz Zagreba, dobitnica gran-pri „Živojin Žika Pavlović“ za film „Ne gledaj mi u pjat“, ali je najveće aplauze pobrao trećeplasirani reditelj Bojan Vuletić koji je je Leskovac uporedio sa Holivudom...Vuletić...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.