Gradska galerija zatvorena za posetioce – OD NJE NAPRAVLJEN MAGACIN

Izvor: juGmedia, 19.Jul.2016, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradska galerija zatvorena za posetioce – OD NJE NAPRAVLJEN MAGACIN

LESKOVAC – Leskovačka Gradska galerija trebalo bi da bude ovtorena za posetioce svakodnevno od 8 do 16 časova ali ona već ne radi danima, bez originalne postavke, dok je od nje napravljen depo muzejskih eksponata.

Poslednji put su u ovom prostoru, koji je građane Leskovca koštao više miliona dinara, izloženi radovi strip autora pre više od mesec dana.

Još 2012. godine, kada je otvorena, >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << ideja je bila da ona nosi ime Gradske galerije i da tu leskovački slikari imaju mogućnost da izlažu svoje radove.

Umesto izložbi, ovaj velelepni prostor od 200 kvadrata uprava Narodnog muzeja pretvorila je u magacin eksponata, pa se ispod samih ulaznih stepenica nalazi skupoceno staklo korišćeno za neke druge postavke, a na spratu su skladištene kutije sa predmetime izložbe o Zlatnom dobu Leskovca.

I pored želje mladih kustosa da ovaj prostor funkcioniše, oni tvrde da neko sa vrha „uporno stavlja šapu“ na njihove kreativne ideje.

Ovde još uvek, nažalost, sve funkcioniše po principu ko se kome javi. Samo ja kao kustos vodim računa od preko 400 likovnih predmeta, od ulja naplatnu, preko akvarela i grafika, koje nikada nijedan Leskovčanin nije video, a stoje u depoima u podrumima„, priznaje nam Marko Višić, magistar slikarstva, kustos  i rukovodilac likovne zbirke u Narodnom muzeju.

Direktor ove kulturne ustanove Vladimir Đorđević danas nije odgovarao na naše pozive, a u muzeju nam je rečeno da je trenutno na letovanju u Grčkoj.

U kabinetu prvog čoveka Leskovca su iznenađeni informacijom da Gradska galerija ne funkcioniše.

Tačno je da ona mora svakodnevno da bude otvorena za građane i da u njoj stoje izložene postavke. Čak i da se menjanju jako često. A za to što ona sada  ne funkcioniše, odgovaraće direktor lično„, odsečno nam je rečeno u kabinetu gradonačelnika Leskovca.

Inače, u ovoj ustanovi, koja je samo pre mesec dana proglašena za najbolji muzej u Srbiji, depo nije napravljen samo od izložbenog prostora. Pogledajte kako izgleda postavka socijalističkog doba pa prosudite sami da li ona liči na muzej ili anarhični podrum „za sve i svašta“ prosečnog domaćina u našem gradu.

Dragan Marinković

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.